U NOVOM VINODOLSKOM SMAKNULI „AZILANTA“! Građanima Novog za sve je nedaće upravo „azilant“ najveći krivac

Pomalo neobičan naziv za pusta, morate se složiti. „Azilant“ je spaljen u srijedu. Valjda će sada u Novom biti bolje…

U Novom Vinodolskom je spaljen „Azilant“! Dogodilo se to na tamošnjem karnevalu, u srijedu, kada je zapaljena lutka koja je predstavlja sve loše što se Novljanima dogodilo u godini iza njih.

Doduše, mora se priznati kako je ovogodišnjem pustu nadjenuto ipak pomalo neobično ime koje izaziva i pomalo neugodne konotacije – je li stanovnicima Novog baš morao biti najveći krivac za sve nedaće onaj koji – po definiciji – bježi od još većih nedaća kako bi se skrasio na nekome mirnome mjestu?!

„Azilantu“ je presuđeno na mesopusni utorak pred oko tisuću ljudi, a u srijedu, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, došao mu je kraj. Ovime su se u Novom Vinodolskom pohvalili i na službenim stranicama grada.

Organizatori su napomenuli kako je “mesopust osuđen za sve zlo, pročitana mu je oporuka, nakon čega su ga mesopustari i velikog i malog mesopusta nosili oko grada”.

Rekli su kako ime za lutku pusta inače svake godine biraju građani, tijekom “krštenja” u subotu prije Pepelnice, na kojoj će ga spaliti.

Za vrijeme spaljivanja, pjevala se i poznata Gajeva budnica “Još Horvatska ni propala”.

„Mesopusta, krivca za sve loše što se u protekloj godini događalo u Novom i državi, u pratnji mesopustara, picimorti će nositi na ljestvama ukrašenim bršljanom, najprije jedan krug oko grada, pa uz more preko mosta – gdje će biti će spaljen, uz skandiranje prisutnih: “Bil je, ni ga – opet će prit; Zel ga j’ vrag za celo leto dan!”

Zbog ljepote i specifičnosti mesopusnih običaja, ističu organizatori, Novljanski mesopust je proglašen za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari