UMRO JE LEGENDARNI MILAN SIJERKOVIĆ Dunja Mazzocco Drvar: ‘Zbogom, učitelju…’

Hrvatska je ostala bez jednog od najcjenjenijih meteorologa, Milana Sijerkovića

Dunja Mazzocco Drvar, RTL-ova meteorologinja, dirljivim se riječima na svom Facebook profilu oprostila od Milana Sijerkovića. Prisjetila se davnih dana, kada su zajedno radili, a mladi meteorolozi učili su od njega.

“Prije mjesec dana pisala sam pogovor za novu Sijerovu knjigu. Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti…

Narodne izreke s kojima je Sijerkovićeva prognoza bila zabavnija
U 84. godini života preminuo je poznati hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Donosimo 10 najpoznatijih izreka kojima je vremensku prognozu godinama činio zabavnijom.

“Bilo je to prije petnestak godina kada meteo karte nisu bile još dostupne na internetu i mobitelima. A pogotovo ne ove s kojima smo mi radili. Zato, ako ne bi stigao doći na Grič, uvijek bi nazvao. To je bio vrhunac dana, Sijerov poziv za telefonske konzultacije. Tada smo mi mladi, novi, bili njegove oči. Ispitivao bi, ovisno o predznanju kojega je svakako uvijek imao, konkretne sinoptičke elemente. „Reci mi, Dunja, ona dolina koja se jučer zadržavala u Atlantiku, je li ubrzala ili zastala dovoljno da se stvori ona grozna Biskajska? Znaš što ćemo imati ako ta krene prema nama!“. Ili, na primjer, „Kako to izgleda kod DWD-a, u posljednjem runu modela je još bilo relativno blago? Znaš da je Nijemac ciklogenetičniji od Engleza?“

Jest, dragi Sijer, znam, kao što znam i da je istina negdje u sredini. Uvijek je negdje u sredini. Naučila sam. Od najboljih. ”

‘Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto’

Hrvatsko meteorološko društvo objavilo je u ponedjeljak tužnu vijest. Umro je jedan od najcjenjenijih hrvatskih meteorologa, Milan Sijerković.

“Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”, napisali su na svojoj Facebook stranici.

Rodio se je 1935. u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Narodne izreke s kojima je Sijerkovićeva prognoza bila zabavnija
U 84. godini života preminuo je poznati hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Donosimo 10 najpoznatijih izreka kojima je vremensku prognozu godinama činio zabavnijom.

Radio je kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova.

Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.
Vijesti.hr
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views