Bankomat druge banke? Oprez, za svotu manju od 100 kn provizija može biti velika

Foto: Pixsell

A sve većom svotom, provizija raste

Otići na bankomat neke druge banke, kada vlastite nema u blizini  i kolike će im provizije za to biti naplaćene, uvijek muči korisnike.

”Pa ne znam, provjerit ću proviziju pa ću onda valjda znati koja je razlika, ali uglavnom idem na bankomat od svoje banke”, kaže Aleksandra.

”Prijatelji kažu da kad uzimaju na drugim bankomatima da im se uzima dosta za proviziju, da to zna biti čak i 10 posto”, kaže Antonijo.

Provjerili smo je li tako u stvarnosti.

U krugu od 20 metara u Tkalčićevoj smo ulici pronašli dva bankomata iste banke. Iako u njoj nismo imali otvoren račun, odlučili provjeriti koliko će uzeti za 100 kuna.

No, već u startu bankomet vas prisIljiva da umjesto 100, podignete 200 kuna. Uskoro izlazi i potvrda, no njoj ne piše kolika je provizija. Srećom, tu je internetsko bankarstvo – koje je otkrilo da smo ostali bez 11 i pol kuna.

Zagrebačka banka čija provizija iznosi 2 posto ukupnog iznosa transakcije dodaje 7,5 kuna. Privredna banka na dva posto provizije dodaje još 9 kuna, a isto čini i Erste. Naslov: Najviše provizije

Među onima s najvišim provizijama, prednjači OTP banka s dva posto provizije koja iznosi najmanje 25 kuna, Sberbanka čija dva posto iznose 20 kuna, a tu je i Raiffeisebanka koja istu svotu naplaćuje s 1 i pol posto provizije.

Na svoti manjoj od 100 kuna u nekim bankama plaća se po 25 kuna provizije, a s većom svotom, ona i raste.

”Za 1600 kuna dobije se 217 eura. To znači da je provizija bila 23 eura. To je skupo”, smatra Garry iz Irske.

”S tom provizijom mogao bih kupiti pivo ili iskoristiti novac na drugi način. Ne bih koristio ovaj bankomat. Radije bih otišao kilometar, dva dalje kako bih uštedio taj novac”, kaže Kevin iz Njemačke.

Uz proviziju na bankomatima, velike su razlike i od mjenjačnice do mjenjačnice, osobito među onima na kopnu i na moru. To se sigurno nije svidjelo ni turistima.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: