CRAFT PIVE ZALUDILE HRVATSKU: Pogledajte pitku priču i Šprajcov razgovor sa stručnjakom za craftove

Tržište su posljednjih godina posebno obogatila Craft piva, piva iz male pivare ili gotovo pa kućnog obrta. Po njihovom broju još se ne možemo mjeriti s nekom Češkom ili Belgijom, ima ih tridesetak, ali po kvaliteti, vrstama, okusima, hrvatski pivari više nimalo ne zaostaju

Iz Novog Zelanda preko pola zemaljske kugle – ravno u Hrvatsku, koja trenutačno vrije od piva. 25-godišnji Nick Calder glavni je pivar zagrebačke pivnice Garden Beer Brewery i on će mi pomoći u mom problemu. Jer stojim pred izborom – ale, stout, ipa, pilsner i tko zna što još – i trebao bih se odlučiti. Zato Nick preuzima palicu i toči mi India pale ale, s notama marelice, borovine i naranče.

“Osnovu nam čini pet piva, ali imamo i one koje mijenjamo, pa izbacujemo barem jedno pivo na mjesec. Ove godine ćemo izbaciti 15 ili 16 piva. Volimo eksperimentirati”, tvrdi Nick.

Garden Beer Brewery je pivnica primjer uspješnog hrvatskog crafta, premda ga je pokrenuo Englez. Limenke s hrvatskim motivima poput uvale Stinive na Visu, Velebita noću, šuma Slavonije ili Tisnoga, putuju ne samo u sve kutke Hrvatske, već i diljem Europe.

Tomislav Karamatić, voditelj pivovare, tvrdi da nije očekivao da će pivo izvoziti mnogim zemljama. “Da će ovaj dio na Žitnjaku profunkcionirati ne samo kao pivovara, već i kao mjesto druženja i degustacija… zaista iznad naših očekivanja”, tvrdi Karamatić.

Njihova je pivovara samo jedna u nizu domaćih craftova kojih je u tri godine niknulo četrdesetak. ovo pivo je jedno od njih. Pravu proizvodnju pokrenuo je Silvije Boroša, najnagrađivaniji hrvatski homebrewer, nakon što je za pivo iz kućne radinosti dobio niz medalja. Boca koju je otvorio ispred nas, nakon kuhanja je godinu dana strpljivo odležavala. Zato ovu degustaciju doživljavam kao privilegiju.

Silvije nam je objasnio kolika je početna investicija za one koji si pivo žele skuhati doma. “Zapravo je početna investicija mala. Postoje gotovi kitovi za koje vam doslovno treba kuhinjski lonac, stakleni fermentor i to je dovoljno za početak”, objašnjava Boroša.

Prava craft scena u Hrvatskoj stara je otprilike tri godine, ali ovdje su se time bavili prije 23, kad nitko živ nije znao za riječ craft. Zagrebačka pivnica Medvedgrad s kapacitetom od 17 tisuća hektolitara proizvodi dugogodišnje klasike, ali i nove zanimljive pive. Ovo koje se upravo toči od danas je i službeno u stalnoj ponudi. U bocama hrvatski sastojci, a na bocama hrvatski dizajn koji je pokupio sve moguće nagrade.

“Želimo svakim etiketom pričati priču. Posebno s etiketama koje se okreću 360 oko cijele boce. Svaka priča svoju priču, uglavnom oko povijesnih priča o Zagrebu. Tu imamo fakina s Trešnjevke, Ljeto u Zagrebu, kupalište na Savi, Crni Jack, Baltazar”, tvrdi Petar Nauković.

A o ovako važnim stvarima popričali smo i s Markom Ožegovićem, urednikom portala Pivarium i jedan od glavnih administratora poznatog Ratebeer portala za recenzije piva. Razgovor s njim pogledajte u videu.