EU želi zabraniti neke tetovaže! Bojite li se za svoje?

Idi na originalni članak
Foto: Riportal.hr

EU kani zabraniti neke tetovaže: ‘Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tom

Oglas

Obožavatelji tetovaža, a još više vlasnici tattoo salona, zabrinuti su zbog prijedloga Europske agencije za kemikalije da se zabrane pigmenti za zelenu i plavu boju.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nijemci su zbog toga organizirali peticiju, skupili 150.000 potpisa i sada čekaju što će na sve reći njihov parlament.

Hrvatski ljubitelji tetovaža, unatoč upozorenjima na kancerogene tvari u ovim bojama, nisu zabrinuti.

“Dok god nije zabranjeno ili nedostupno, da želim boju ne bi me bilo strah koristiti zelenu ili plavu”, kaže Mario Basać iz Zagreba.

“To sve mi baš i nije jasno. Zašto bi to zabranili? Kojih to sastojaka ima unutra? Ok, da su ljudi stvarno odreagirali na to, ali dosad ja nisam imao nikakvih problema, a ima kolega koji to rade puno duže od mene i nikad nisam čuo da je netko odreagirao”, kaže Darko Radulović, tattoo majstor.

U Hrvatskoj su najpopularnije crno-bijele tetovaže, a neki na sebe ne bi ni stavili boju poput Maje Lončar iz Zagreba: ‘’Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tome jer osobno ne bih stavila nikad boju, ono, zelenu, plavu, ljubičastu …’’

Inače do zabrane pigmenta plavo 15 i zeleno 7 došlo je zbog problema koji su nastali u frizerskim salonima. Naime, frizerima je boja još tjednima ostajala na rukama, a mušterijama na tjemenu. Te boje koriste i tattoo majstori, koji su sada, kako smatraju, ni krivi ni dužni, postali žrtve.

‘’I to onda kači struku tetoviranja. Znači upravo ono što paše struci tetoviranja kod tih boja, njihova postojanost intenzitet i trajnost je razlog zbog kojeg bi administracija to zabranila što je apsurdno i nelogično’’, upozorava vlasnik salona za tetoviranje Ninoslav Zelenović – Zele.

Problem je što u slučaju zabrane ne bi nestale samo nijanse plave i zelene, nego i sve boje u čijem miješanju one sudjeluju, a takvih je više od 30. Zbog toga se svi nadaju da na kraju ovakva zabrana neće proći ni u Njemačkoj, niti bilo gdje drugdje.

Vijesti.hr

Exit mobile version