Foxy je Rexova nasljednica i nova miljenica vatrogasaca: ‘Mala je slatka i vrlo motivirana’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foxy je zacijelila rane, ali Rexov lik DVD Karlovac stavit će na grb svog tima za potrag

Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac ima novu članicu. Ne bi to bila vijest da to nije dvomjesečna belgijska ovčarka Foxy koja pred sobom ima težak zadatak.

Ne samo da treba postati novi potražni pas, nego i ublažiti tugu vatrogasaca nakon što je uginuo njezin prethodnik Rex. Njega su razbojnici u dvorištu metalnom šipkom izudarali po glavi.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tek je 12 dana u svom novom domu, a ova je klempava ljepotica već vratila osmijeh svojim ukućanima. I cijeli DVD je, nakon njezinog dolaska, znatno vedriji.

“Kuća je ponovno živnula”

“Je, definitivno je. Bili jesmo malo u dvojbi da li uzet tako brzo psa, ali obzirom da je takva ponuda bila, ljudi su imali plemenitu namjeru smo se odlučili uzet psa i krenut sve skupa iz početka i bili smo u pravu. S obzirom na to je da ona takva kakva je kuća je ponovno živnula”, kaže nam Dejan Ranitović, vatrogasac DVD-a Karlovac i vlasnik psa.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jučer je bio prvi dan njezinog službenog predstavljanja u DVD-u Karlovac.

“Mala je slatka, vrlo je motivirana i evo krećemo sa 01.09. i mislim da ćemo joj lagano napraviti jedan program socijalizacije jer oni imaju taj plijenski nagon vrlo jak”, ističe Nikola Bakale, voditelj obuke K9 tima DVD Karlovac.

Baš taj nagon je ono na čemu treba raditi. Unatoč lošem iskustvu vlasnik ne želi da Foxy bude agresivan pas.

“Nećemo ni nju učit da napada. Nećemo ništa mijenjat u našoj životnoj filozofiji. Na kraju krajeva, imamo i dijete doma kojeg treba podučit da se na silu ne odgovara silom”, ističe Ranitović.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jedan potražni pas u situacijama poput potresa, eksplozije plina ili nestanka u šumi- zamjenjuje čak 30 ljudi.

Budući da je naspram drugih pasa u DVD-u Foxy beba kojoj tek rastu zubi i nije primila sva cjepiva, može se šepuriti samo ovdje. Ali na poligon ekipa ide bez nje. Pred njom je još puno vježbe kako bi znala ono što znaju njene starije kolege poput primjerice staforda Dregona ili nagrađivanog hrvatskog ovčara Faxa.

“Prošle godine je osvojio puno prestižnih nagrada među njima i svjetsku titulu mladih i europsku titulu mladih i prvak države i Hrvatske i Poljske”, kaže Josip Vidaković, pridruženi član K9 tima.

I Didi je prezentirala svoje sposobnosti. Unesrećenog je pronašla za desetak sekundi. Njoj se jednostavno nemoguće sakriti.

“Izgubili smo jednog vrijednog prijatelja”

Ovdje se sve radi na volonterskoj bazi iz čiste želje da jednog dana kad zatreba- pomognu drugima.

“Na kraju smo izgubili jednoga kolegu koji je, eto, trebao dati ovome društvu, našem DVD-u i kompletnoj Republici Hrvatskoj… Izgubili smo jednog vrijednog prijatelja”, kaže Bakale.

Kojeg neće nikada zaboraviti. Foxy je zacijelila rane, ali Rexov lik DVD Karlovac će staviti na grb svog tima za potragu. To je najmanje što mu ovo društvo može vratiti.
Ružica Đukić

Više u VIDEOPRILOGU: