“GAY IGRE” U RIJECI! Stižu za dva tjedna, evo svih detalja!

Riječ je o francuskom filmu “The Shiny Shrimps/Les Crevettes Pailletée” djelomično snimljenom u Rijeci, na Krčkom mostu i Bazenima Kantrida

Rijeka je danas indirektno osvanula i na naslovnici najpoznatijeg svjetskog sportskog dnevnika, L’equipea, jer je na naslovnici toga lista fotografija dva vaterpolista koja se ljube u bazenu – fotografija je snimljena na Bazenima Kantrida!

Film redatelja Maximea Govarea djelomično snimljen u Rijeci, na Krčkom mostu i Bazenima Kantrida te na još nekim lokacijama. sljedećeg tjedna premijerno će biti prikazan na matičnom tržištu, u Francuskoj, a za par tjedana i širom Europe, uključujući Rijeku i Hrvatsku.

Riječ je o komediji čiji zaplet počinje kada glavni junak Matthias Le Goff, zlatni olimpijac u zalasku svoje karijere, u TV prijenosu daje homofobnu izjavu. Njegova kazna je: treniranje Shiny Shrimpsa, kičastog amaterskog gay vaterpolo tima. Njihov jedini cilj je da se kvalificiraju na Gay Games u Hrvatskoj na kojima nastupaju najbolje svjetske LGTB atletske zvijezde. To je početak teškog, ali zabavnog puta prema Hrvatskoj i sportskoj slavi, stoji u opisu sadržaja filma.

Gledatelji će u brojnim filmskim prizorima prepoznati poznate kvarnerske lokacije – Krčki most, Bazene Kantrida. plažu Ploče i tako dalje. U filmu glavne uloge igraju Nicolas Gob, Alban Lenoir, Geoffrey Couët.

Zanimljivo je kako je i Rijeka na indirektan način danas na naslovnici L’equipea. Na toj povijesnoj naslovnici je fotografija dva gay vaterpolisti koji se ljube uz poruku “Poljubi koga god želiš”, što je prizor iz navedenoga filma, a uredništvo francuskog sportskog dnevnika se na ovaj potez odlučilo u znak podizanja svijesti protiv homofobije u sportu.

Prikazivanje filma prati kampanja protiv homofobije u koju se uključio i L’equipe. Naslovnicom ne žele šokirati, već potaknuti raspravu o tabu temi, poručili su iz uredništva a prenio Index.hr.

U novom broju L’equipea mogu se pročitati svjedočanstva osoba koje su iz prve ruke svjedočile homofobiji u sportu i životu gay profesionalaca. Tu je i priča Justina Fashanua, britanskog nogometaša koji je prvi javno priznao da je homoseksualac. Osam godina borio se sa stigmama, optužbama i napadima, a 1998. godine počinio je samoubojstvo.

Muški poljubac na naslovnici L’equipea najhrabriji je potez velikih sportskih medija u Europi u izvještavanju o homofobiji. Mediji u SAD-u, Australiji i Kanadi napravili su taj korak ranije. ESPN je nedavno posvetio naslovnicu životnoj priči Simona Dunna, australskog igrača rugbyja koji se natjecao u bobu na Olimpijskim igrama 2014. godine i otvoreno je pričao o svojoj seksualnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari