Istočna medicina i na uputnicu: pacijenti na tretman iglicama čekaju i godinu dana!

Možda niste znali, ali istočna i zapadna medicina mogu skupa – starokineska metoda liječenja iglama provodi se i u javnim bolnicama

Iglica po iglica i tako sve dok na ih na licu ne bude dvadesetak. Iglice se ostavljaju oko pola sata. I nakon desetak tretmana akupunture – jake glavobolje nestaju.

“Nema glavobolje obično pola godine. Nije za sva vremena učinak nego nekih šest mjeseci otprilike”, kaže Ivan Šklebar iz Ambulante za liječenje boli KB Sveti Duh

Ova tradicionalna kineska metoda liječenja metalnim iglicama na Svetom Duhu se izvodi već 40 godina. Posljednjih nekoliko i na uputnicu. Ali migrene se ove godine ovdje ipak ne možete riješiti – jer slobodnih termina nema.

“Lista je popunja pa čak i za početak sljedeće godine. Pacijenti koji zahtijevaju liječenje akupunkturom najčešće dolaze i po nekoliko puta tako da to nije samo jedan pregled nego su to terapije od desetak puta što povećava opterećenost ambulante”, ističe Višnja Nesek Adam iz Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju KB Sveti Duh.

Godišnje se ovdje liječi gotovo dvije tisuće pacijenata i to ne samo od glavobolje. Akupunktura riješava i bolove u vratnoj kralježnici, išijas, bolove u zglobovima, probavne probleme, bolne menstrucije, a pomaže čak i trudnicama.

“U početku trudnoće kad bude tih neugodnih mučnina i povraćanja, koje često dovode i do dehidracije, a kod porođaja vam je dobro nekoliko tjedana ranije početi s pripremom za porođaj gdje se tretiranjem određenih točaka postiže to da grlić
maternice ubrzano sazrijeva, da postaje elastičniji i mekši i da zapravo sam porođaj traje kraće i boli manje”, objašnjava Šklebar.

No oni koji nemaju vremena čekati boli se riješavaju u privatnim ordinacijama gdje se termini ugovaraju puno brže.

Tajnu akupunkture liječnica Zhu Niao Jin naučila je u svojoj domovini, u bolnici u Pekingu, a sada iglicama svakodnevno bode uglavnom Hrvate.

“Ima ljudi, puno pacijenata čuje informaciju pa dođu tu. 150 kuna jedan tretman”, kaže nam Zhu Niao Jin.

Tajne akupunkture u Kini je učio i doktor Šklebar, koji priznaje da bol u Ambulanti za liječenje boli ipak ne podnose baš svi.

“Za one koji se boje igala postoji alternativa gdje koristimo ponekad lasersku akupunkturu tako da iste te točkice stimuliramo s laserskom zrakom”, pojašnjava Šklebar.

I dok u Hrvatskoj pacijenti na tretman iglicama čekaju i godinu dana, u Kini se tom vještinom masovno ne liječe samo ljudi nego i njihovi psi i mačke.
Ines Goda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari