IZUMRLA „AKTIVNOST“? Je li u rekordnoj sezoni bilo „galebarenja“, ili su strankinje ostale „na suhom“?

Da je ova turistička sezona u Hrvatskoj bila rekordna svi već znamo, ali ne znamo je li jednako tako uspješna bila i za galebove – vrijedne turističke radnike čiji je posao zavođenje strankinja

Galeb je ptica rasprostranjena u cijelom svijetu. No, samo u Dalmaciji galeb je predator. Lukav lovac koji na plažama vreba specifičan plijen – strankinje.

“Mi bismo onako sa ručnikom malo nabildani od velsanja, jer nije bilo baš teretana, preplanuli tako hodali po plaži, vidjeli nekakvu zgodnu curu, tu stali”, ispričao je umirovlejni galeb Braco Šarić.

Preplanuo ten, utrenirano tijelo, kavalirske manire i sunčane naočale ispod kojih pikira dame željne ljetne romanse – to mora imati svaki galeb. A moraju biti i šarmeri, pjesnici, komunikolozi, poligloti.

Vještina zavođenja turiskinja na jadranskoj je obali prisutna otkad je i turizma. U Makarskoj je u čast neznanom zavodniku podignut i spomenik.

Kip prikazuje muškarca koji ponosno šeće Rivom. U krilu mu je djeva koja zaljubljeno šalje poljupce opijena njegovom slatkorječivošću, ne sluteći kako njihova velika ljubav ima rok trajanja koji se najčešće preklapa s dužinom njenog boravka na moru. Njene pozlaćene grudi, prema predaji, treba dotaknuti, naravno, za sreću u ljubavi.

No, pravi galebovi izumrla su vrsta, tvrde naši sugovornici i dodaju kako nove generacije ne znaju zavoditi.

Očekivano, mlade snage tvrdnju demantiraju.

Dilemu postoje li još uvijek dalmatinski šarmeri – razriješiti mogu samo dame.
Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari