JEDINA U REGIJI: Otvorena poliklinika za radiokirurgiju – nova nada za oboljele od karcinoma

Hrvatska uz to što ima vrhunske stručnjake, sve se više može pohvaliti i vrhunskom tehnologijom

U Svetoj Nedelji je otvorena Poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom – jedina takvog tipa u regiji. Vrijedna 10 milijuna eura s opremom kao iz svemirskog programa.

Nije znanstvena fantastika, nego medicina i fizika na jednom mjestu. Linearni akcelerator omogućava preciznu radiokirurgiju cijelog tijela.

“Kirurgija se malo promijenila, napravili smo jedan drugi pristup, drugi tim. Umjesto anesteziologa imam fizičara, umjesto instrumentarke imam inženjera. malo to izgleda čudno, ali gledajte morate pratiti tehnologiju, svijet i trendove”, kaže Dragan Schwarz, ravnatelj Radiochirurgie Zagreb.

Operacija bez noža, krvi i anestezije – ili radiokirurgija.
Vanjsko tkivo se ne oštećuje, napadaju se samo stanice raka. Iako je poliklinika tek otvorena, pacijenti se javljaju iz cijele Hrvatske, ali i Švedske i Italije.

“U planu je suradnja sa svim osiguravajućim kućama, kako privatnim, tako i državnim. Nravno mi smo otvoreni za sve suradnje. mi ćemo nastojati ponuditi i jednu veliku i kvalitetnu suradnju s HZZO-om”, objašnjava Schwarz.

Cijena radiokirurške operacije je oko 50 000 kuna, a pregledi do 1200 kuna.

CT uređaj najnovije je generacije i omogućava snimanje sa dvije energetske razine.

“Na taj način nam omogućuje postavljanje dijagnoze i vrlo malih diskretnih promjena koje se na drugim uređajima jedva vide ili se možda ne bi ni vidjeli, i zapravo u tomu se bazira i napredak ove tehnologije i vrijednost ovoga aparata”, kaže Saša Schmidt iz poliklinike.

Tim koji stoji iza svega broji 15 doktora, fizičara, inženjera. Liječnici su posao prihvatili zbog boljih uvjeta, ali i profesionalnog izazova.

“Prvo da mi ne odemo vani. Mi smo svi 50 +, i nekako smo na tom: bi li išli – ne bi li išli, a moji drugi mlađe kolege su vidjeli priliku da dobiju novu tehnologiju i novi način rada i mogu vam reći da su jako zadovoljni s time”, kaže Schwarz.

Uz ovakvu vrhunsku tehnologiju, smanjenje oboljelih od karcinoma u Hrvatskoj, ovisi i o ranom otkrivanju.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari