Kišete, kašljete, suze vam oči? Aplikacija “Alergični na alergije” vam može pomoći

Kišete, kašljete, suze vam oči? Stigla je sezona ambrozije!

Alergični ste na ambroziju? E onda oprez. Stiže njezina sezona pa je i uklanjanje tog korova zakonska obveza.

Pomoć stiže i akcijom “Alergični na alergije”. Građani su se mogli testirati, a predstavljena je i aplikacija koja bi trebala pomoći u iskorjenjivanju te biljke.

Alergijski test Ivi je pokazao da neće imati problema s ambrozijom.

“Imam problema sa sinusima i meni je šmrcanje normalna pojava tijekom cijele godine ali sam htjela provjeriti jesam li možda alergična”, rekla je Iva iz Zagreba.

No, nisu svi te sreće. Ambrozija probleme stvara sve većem broju ljudi.

“Danas je i potvrđeno, a ja sam sumnjala jer uvijek kad je vrijeme cvjetanja ambrozije, ja sam bila prehlađena ili sam barem tako mislila”, kaže Cecilija.

Kihanje, kašljanje, suzenje očiju ako traju dulje od tjedan dana, nisu simptomi prehlade, već alergije.

“Ako se kod neke osobe simptomi slični prehladi  više godina uzastopno u isto doba godine, znači da se radi o alergiji na cvjetni prah koji se u tom trenutku nalazi u zraku”, rekla je Asja Stipić Marković, Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju

U zraku su trenutno prisutne visoke koncentracije peludi koprive, a sezona alergije na ambroziju tek treba početi.

“Prva peludna zrnca ambrozije očekujemo krajem srpnja i početkom kolovoza i onda je prisutna u umjerenim koncentracijama i onda od 15.8. će biti prisutna u visokim koncentracijama i tako se zadržati do negdje 10. rujna”, objašnjava Ana Večeraj iz Zavoda dr. Andrija Štampar.

Uklanjanje ambrozije je zakonska obveza. Aplikacija Alergični koja fotografiju s točnom geolokacijom ucrtava na kartu i prijavljuje nadležnoj vlasti trebala bi pomoći u borbi protiv tog korova.

“Njena zrnca u tlu perzistiraju i do 40 godina,mijenja se klima pa je dulji period cvatnje pa je prisutna koncentracija u zraku i to sve stvara probleme alergičarima”, rekla je Stipić Marković.

Gotovo trećina stanovništva ima problema s alergijama, a upravo je ambrozija jedan od najraširenijih uzročnika alergija.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: