VIDEO: Kristova grobnica otvorena prvi put od 1555. godine, evo kako izgleda

Kristovo posljednje počivalište otvoreno je prvi put od 1555. godine te je znanstvenicima bilo odobreno 60 sati proučavanja prije nego što su je ponovno zatvorili

Tijekom restauracijskih radova koji se odvijaju u Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu, otkrivena je originalna površina Kristove grobnice, prenosi National Geographic.

Istraživači nisu mogli vjerovati kada su shvatili kako su dijelovi grobnice netaknuti. Kristovo posljednje počivalište otvoreno je prvi put od 1555. godine te je znanstvenicima bilo odobreno 60 sati proučavanja prije nego što su je ponovno zatvorili.

Nakon što su uklonili mramorno kućište u kojoj se grobnica nalazi, znanstvenici iz Atene i National Geographica otkrili su komad vapnenca i komad mramora na kojem je ugraviran mali križ. To otkriće se, na sreću, zbilo svega nekoliko sati prije ponovnog zatvaranja grobnice jer je tim prvo radio na jednom sloju materijala ispod mramornog kućišta dok nisu primijetili ugravirani križić na drugom komadu mramora. Površinu kamena su naveliko katalogizirali.

“Ovo je Sveti kamen koji se štovao stoljećima, a sada ga se može i vidjeti”, rekla je Antonia Moropoulou, voditeljica restauracije Edikule, svetišta iz 18. stoljeća u kojemu se nalazi pogrebni kamen.

Restauracija svetišta trajat će još nekoliko mjeseci dok je grobnica sada zapečaćena i vjerojatno se neće više otvarati.
Vijesti.hr
Foto: Youtube Screenshot

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari