OVO JE BIT BLAGDANA!

Maleni Sirijac Mahmoud prvi je Božić proveo kod umirovljenog branitelja Branka

Idi na originalni članak
Screenshot

Bit svega biti dobar čovjek i činiti dobro djelo, rekao je umirovljeni branitelj Branko Škrtić

Oglas

Umirovljeni branitelj Branko Škrtić i 12-godišnji sirijski dječak Mahmoud Al Fahel – proslavili su prvi zajednički Božić.

O predivnom prijateljstvu koje ne poznaje dob, vjeru i nacionalnost govorili smo još ljetos, a sada su nam još jednom pokazali koja je prava bit Božića.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prvi Božić

Okitio je bor, odmotao dar i sa svojom drugom obitelji – Mahmoud je proslavio svoj prvi Božić u Hrvatskoj.

“Bilo mi je za Božić jako lijepo i sretno. Ja sam kitio bor. I ja i mama Dijana i Branimir smo kitili bor i jako lijep bor imamo. I ovo mi je prvi Božić i jako mi je lijepo”, kazao je Mahmoud i otkrio da je za poklon dobio slatkiše, čarape i druge stvari.

Iako je islamske vjeroispovijesti, Mahmoudu je bila želja upoznati se s božićnim običajima svog najboljeg prijatelja – umirovljenog branitelja Branka. Na Badnjoj večeri pridružili su i dječakovi roditelji i braća.

“Dakle od unošenja Božića u kuću, češnjak, med, zatim riba, grah na salatu. I ostali meni koji dolikuje Badnjaku”, kazao je Branko Škrtić, a potom odgovorio kako su oni to doživjeli:

“Oni su to fantastično dobro prihvatili i bilo im je zanimljivo, pa smo razgovarali malo o bliskosti Biblije i Kurana i vidjeli koliko tu ima dodirnih točaka, da je bit svega biti dobar čovjek i činiti dobro djelo”.

Ima dvije obitelji

A upravo je to temelj njihova predivnog prijateljstva na čijem putu ne stoji ni 51 godina razlike, kao ni različita vjera i nacionalnost.

Sve je počelo nakon što se Mahmoud s obitelji iz Sirije, bježeći od rata i neimaštine, prije godinu dana doselio u Brankovu zgradu – odmah stan pored. I od tada su nerazdvojni.

“On je sretno dijete jer ima dvije obitelji. Svoju, mamu i tatu i braću, i ima nas gdje svaki dan dobar dio vremena provodimo u zajedništvu i učenju. Kad jedan dan se ne bi vidjeli to bi već bio problem”, kaže Škrtić.

“Najbolji prijatelj na svijetu”

Ni Mahmoud ne krije koliko mu Branko znači. “Branko mi je najbolji prijatelj na svijetu. Zato jer on mene svaki dan voli. I ako sam ja tužan, on nešto priča, i onda se ja smijem. I onda dođe, imaš curu, i onda se smijem”, priča Mahmoud al Fahel.

Ne čude stoga njihove plemenite želje za ovo blagdansko razdoblje jer žele prestanak korone i mir i puno ljubavi u svijetu.

A njihova priča pokazuje koliko bi svijet bio ljepše mjesto kada bismo prihvatili tuđe različitosti. I shvatili da svi – želimo isto.

Marina Brcković

Exit mobile version