Najpopularniji dar ovog Božića: Ova obitelj već godinama izrađuje unikatne orašare!

Idi na originalni članak

U božićno vrijeme orašari su najpopularniji, a ova samoborska obitelj izrađuje ih ručno

Oglas

Ne samo da je Orašar tema ovogodišnjeg Adventa, nego je i najpopularnija baletna bajka na svijetu. Bez imalo sumnje, u božićno vrijeme vlada  pomama za figuricom čarobnog vojnika. Ali, prije nego što su zavladali Zagrebom, jedna obitelj iz Samobora  stvorila je najpopularniji dar ovog Božića.

Više pogledajte u videoprilogu:

Svaki Orašar je unikatan

”Mi nemamo dva ista orašara zato što se sve radi ručno, odnosno ručno mjerenje, tokarenje ručno brušenje i onda dođe do malih grešaka. Ja volim reci da su orašari puni grešaka, ali to su greške koje su prihvatljive koje ne utječu na njegov izgled”, kazao je izrađivač Orašara Miljenko Majstorović.

Pomalo nesavršeni u svojoj savršenosti, svaki orašar obitelji Majstorović je unikatan. Tri godine izrađuju popularne vojnike, od lipe i drva abaši. Za dvadesetak orašara, treba im pet dana.

”Sviđa mi se što ga možemo napraviti u raznim kombinacijama boje. On nije tradicionalno samo crven može biti ružičast, plavi ili zlatni. Može biti bilo kakav”, objasnila je Nikolina Majstorović, izrađivačica Orašara.

Ručno rađeni i bojani

Legenda kaže da je orašar simbol sreće koji tjera zle duhove i šarmantni vojnici uvijek štite kuću u kojoj se nalaze. Danas su većinom napravljeni u dekorativne svrhe. Iako su se s njima mogli i drobiti orasi. Ovih dana na svakom su koraku u Zagrebu, ali orašari ove samoborske obitelji iako upola manji od onih adventskih jednako su traženi.

”Naši orašari imaju dušu jer su ručno rađeni i ručno bojane. Vide se faze izrade, koliko ima sitnih grešaka stalno, popravljamo borimo se s njima i u tome uživamo”, rekao je Miljenko Majstorović.

Kći Nikolina šali se kako je ona glavna i kako ju tata Miljenko dobro sluša dok skupa marljivo izrađuju popularne Orašare. Miljenko pomirljivo dodaje kako uživa raditi s kćeri i kako su to trenutci uživanja, a ne posao na kojim se samo šuti i boji. Obiteljski posao počeo je gotovo slučajno prije tri godine, prije nego što je nastala potpuna pomama za drvenim vojnicima.

Vijesti.hr

 

Exit mobile version