Najveća blagdanska dilema – umjetni ili pravi bor? Evo prednosti i mana

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Božić je sve bliže, pa se mnogi već pitaju kako odabrati savršeno božićno drvce?

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Božić je sve bliže, pa se mnogi već pitaju kako odabrati savršeno božićno drvce?

Glavna dvojba uvijek je – prirodno ili umjetno drvce? Izbor je velik, a odluka nije laka. Od prirodnih drvca uvijek se nudi nekoliko vrsta, razlika je u boji i dugotrajnosti i naravno cijeni.

“Obična smreka je najjeftinija i najpovoljna, no srebrna smreka je kvalitetanija, duže joj traju iglice i manje otpadaju, ali su i više po cijeni. Nordijska jela je najkvalitetnija i najduže joj traju iglice”, rekao je uzgajivač borova Željko Crnković.

Njezina cijena je od 400 kuna na više. Zbog svoje boje srebrna smreka je najtraženija, a cijena joj je od 250 do 300 kuna. Najeftinija je obična smreka i košta od 70 do 100 kuna.

Božićno drvce je odradilo svoje pa završilo na stablu: Riječanin ‘raskitio’ jelku bacivši je – kroz prozor!?

“Ne iznosite ga odmah van”

Da bi drvce duže trajalo treba ga staviti dalje od radijatora ili peći, a preporuča se i posuda s vodom. Drvca u teglama mogu preživjeti i do idućeg Božića, ali za njih vrijede i dodatna pravila.

“Dajte mu čašu vode na tjedan dana. Kad je Božić gotov, ne iznosite ga odmah van na hladno, nego ga stavite u garažu da se prilagodi. Također, ako je bor živ i vi mu odrežete vrh, on više neće rasti u visinu već samo u širinu”, objašnjava Crnković.

Ipak, najduže će trajati umjetna drvca. U trgovačkim centrima izbor je velik, a cijene variraju ovisno o veličini i gustoći grančica.

Što kažu građani – umjetni ili pravi?

I građani su podijeljeni oko vječne blagdanske teme – umjetni ili pravi bor. “Na žalost, umjetni. Grijanje mi je prejako pa se pravi bor vrlo brzo saspe”, kazao je Damir iz Zagreba.

“Umjetni jer je praktičan, traje više godina, ali prvenstveno jer na podu nema iglica nakon njega”, kaže Zagrepčanin Tomislav.

No, Biserka iz Zagreba navija za pravi.

“Doma imam svoje. Iskopam ga i vratim nakon Božića”, objašnjava Biserka. Kad odaberemo ono jedno savršeno, bilo ono umjetno ili pravo, preostaje ga samo još i savršeno ukrasiti.
Zorana Čičak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari