Nove snimke i fotke medvjedića Matije: Ima više od 4 kg, a trbuščić mu nakon jela – masiraju

Matija je stigao s 2,4 kilograma, a sada ima više od četiri kilograma

Medvjedić Matija koji ovih dana navršava dva mjeseca, sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji. Potvrda je to da odlično napreduje, poručili su iz zagrebačkog Zoološkog vrta dan nakon što su Prijatelji životinja poručili da medvjediću nije mjesto u ZOO-u i da ga se ne bi smjelo ni maziti ni fotografirati jer će samim time njegov povratak u divljinu biti teži.

Medvjedić, pronađen krajem veljače kraj Vrbovskog, smješten je u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi, kažu u ZOO-u.

„Dežuramo 24 sata dnevno. Naime, medvjedić se hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na zov medvjedića. Matija nam je stigao s 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.

Smještaj mu oponaša brlog. Uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.

Nezgrapno Matijino geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.

Medvjedić do daljnjega ostaje u oporavilištu Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, tj. je li moguća njegova reintrodukcija u prirodu.
Vijesti.hr
Foto: Zoološki vrt Zagreb

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari