Počelo je proljeće pa smo testirali sunčane naočale: Koliko nas štite, a koliko su tek modni dodatak?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nude li sve jednaku zaštitu od UV zračenja, je li viša cijena i jamac kvalitete?

Od 50 kuna do 10 tisuća. Unutar tako širokog raspona cijena možete kupiti sunčane naočale koje su s prvim danom proljeća preplavile ulice. Mi smo ih odlučili testirati!

Velike, male, okrugle, mačkaste, četvrtaste, crne ili u boji. Kakve god vam oko poželi mogu se pronaći što u optikama, što na ulici. No kada je kriterij ljepote zadovoljen, ne treba zaboraviti na još nekoliko stvari.

“Obavezno, bilo koje da su ovo mora imat. Kategorija 3 UV 400 CE. Certifikat Europe”, kazao je Anton, prodavač na tržnici.

Razlika jedino u kvaliteti okvira i samih naočala

Bilo da stoje nekoliko desetaka ili nekoliko tisuća kuna. Razlika je jedino u kvaliteti okvira i samih naočala. A da nešto nije u redu možete prepoznati, već kad ih stavite na oči.

“Imate osjećaj plivajućeg efekta. Kao da imaju dioptrijsku jakost u lećama. Imate dojam da ste više nego što jeste”, kazala je Danijela Oršanić, regionalna voditeljica optike.

Ne smiju žuljati ni grebati, biti preširoke ni preuske.

“Znači moraju sjest na nos, pratit nosni dio kosti nosa”, rekla je Oršanić.

I ono najvažnije – moraju imati zaštitu od ultraljubičastog zračenja koje može uzrokovati žutu pjegu, mrenu i druge bolesti oka.

Štite li ili ne, provjerite na Institutu Ruđer Bošković

Štite li, ne može se vidjeti golim okom pa preostaje jedino vjerovati deklaraciji ili provjeriti na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Stručnjaci kažu, bolje je ne nositi nikakve naočale nego one loše.

“One su zatamnjene pa će se zjenice raširiti i na taj način ulazi još više UV zračenja”, kazao je Petar Pervan iz Laboratorija za optiku i optičke tanke slojeve.

Donijeli smo na analizu nekoliko naočala – od reklamnih i onih s tržnice, do originalnih iz optike i navodno markiranih.

Sve su položile test, osim jednih. Iako su na granici, propuštaju više zračenja nego što bi smjele, a kupljene su od trgovačke putnice pod obećanjem da su markirane. U svakom slučaju, u većinu naočala zaštita se ipak ugrađuje pa se opustite i uživajte u suncu.

Ali nosite ih i za oblačna vremena jer UV zrake vrebaju i tada.
Željka Felbar

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari