RODITELJI, OPREZ! Na jedan detalj posebno pazite kod kupovine igračaka

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Igračke mogu sadržavati litijske baterije za koje stručnjaci kažu da ako dođe do dodira s ustima ili nosom mogu izazvati kemijske opekline

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Stiže vrijeme darivanja, ali roditelji, posebno male djece, oprez!

Mnoge igračke mogu sadržavati litijske baterije za koje stručnjaci kažu da ako dođe do dodira s ustima ili nosom mogu izazvati kemijske opekline. Progutaju li se, može doći do fatalnih posljedica.

Božićni darovi mogu sadržati malu tajnu koju znatiželjni malci žele otkriti. Tako bi se na blagdanskom popisu mogla naći igračka na baterije do kojih, ako se dočepaju, dolaze problemi.

“Pazimo na sitne igračke i sve drugo što bi mogao progutati. Kad je bio manji, ništa s baterijama nije dolazilo u obzir”, kazala je baka Jadranka iz Zagreba.

“Nismo ni kupovali igračke s baterijama upravo zbog opasnosti da bi je dijete moglo progutati i udahnuti”, kazala je majka iz Zagreba.

Desetak djece godišnje u Zagrebu završi na Hitnoj

U mnogim igračkama, božićnoj rasvjeti i satovima nalaze se litijske male baterije. 10-ak djece predškolske dobi godišnje završi na Hitnoj pomoći u Klinici za dječje bolesti Zagreb zbog gutanja tog predmeta.

“Baterija je najopasniji predmet koji dijete može progutati. Radi se o tome da ako baterija zapne u jednjaku može izazvati koroziju jednjaka”, kazala je Iva Hojsak, dječja gastroenterologinja u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Ukoliko baterija zapne u jednjaku unutar nekoliko sati se radi anestezija i jedino se na taj način odstranjuje. Na tjednoj bazi dolaze i roditelji s djecom koja su progutala kovanice, magnete i druge predmete. “To su vam oštri predmeti, različite pribadače, spajalice, ukosnice, djelove nakita, staklo”, kaže Hojsak.

Ipak, roditelji bi trebali biti sigurni oko igračaka na baterije.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako su baterije stavljene u prostor koji na sebi ima učvršćeni zaštitni poklopac sa sigurnosnim viljcima koje dijete ne može samo otvoriti.
Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari