Sharenting je novi kontroverzni trend: manija dijeljenja fotografija i videa vlastite djece

Ne samo Hrvatskom već i svijetom hara nova manija dijeljenja fotografija i videa vlastite djece. Sharenting je novi kontroverzni trend, opisuje roditelje koji pretrpavaju društvene mreže svojom djecom

Čime ona postaje dostupna svima. Baš svima, onima s dobrim, ali i onim korisnicima interneta s nimalo iskrenim namjerama.

Mila, američka internet zvijezda ima dvije i pol godine, i već dva i pol milijuna obožavatelja. Njezina majka Miline urnebesne snimke na društvenim mrežama objavljuje gotovo svakodnevno. Eksponiranje djece u virtualnom svijetu sve je češće.

Mislim da se iskreno to ne bi trebalo raditi, pogotovo ako su u pitanju maloljetna djeca. Mislim da bi roditelji trebali razmišljati unaprijed”, komentirala je Monika, Zagreb.

“Možda majkama po prstima, ali opet s druge strane one se hoće pohvaliti s njihovim djetetom. Moje dijete nema na Internetu niti će ih ikad biti. Na to sam stavila veto”, rekla je Andrea, Zagreb.

Često djeca ni ne znaju što njihovi roditelji objavljuju. Stručnjaci tvrde da oni najmlađi sami ne mogu dati kritički sud pa svu odgovornost za objavljeni sadržaj snose roditelji.

“Roditelji to najvjerojatnije rade iz najbolje namjere međutim bitno je razmišljati o dugoročnim posljedicama i dijelit fotografije s prijateljima i obitelji, ali ne sa milijunima nepoznatih ljudi u svijetu”, rekla je Mia Roje, dječija psihologinja.

A vjerojatno najbolje namjere imaju i zvijezde koje svakodnevno javno objavljuju fotografije svojih kćeri i sinova. Od Beyonce, Davida i Victorie Beckham do Shakire i Piquea. U Hrvatakoj je napoznatiji slučaj pjevačice Severine koju je zbog toga tužio bivši partner.

“Ja mislim da nema celebrity djece, obične ili neobične djece. To su sve djeca i njihova prava su jednaka i mislim da to vrijedi za sve”, rekla je Mia Roje, dječija psihologinja.

Roditelji nerijetko zaboravljaju na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu.

Vijesti.hr

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari