Sve o štetnim kemikalijama u odjeći reći će vam ova aplikacija!

Idi na originalni članak

Razvio ju je međunarodni tim stručnjaka, među kojima su i Hrvati koji se brinu o okolišu, ali i zdravlju potrošača

Oglas

U mjesecu u kojem se najviše troši, osobito sada na zimskom sniženju, mnogi razmišljaju o kvaliteti proizvoda koje kupuju, ali ne toliko i o štetnim kemikalijama koje se mogu naći u odjeći, obući i igračkama.

Više u VIDEOPRILOGU:

No, sada se svi građani mogu u svega nekoliko klikova informirati putem mobilne aplikacije. Razvio ju je međunarodni tim stručnjaka, među kojima su i Hrvati koji se brinu o okolišu, ali i zdravlju potrošača.

Deka, krpa i termosica predmeti su o kojima putem aplikacije scan4chem možete doznati o njihovoj potencijalnoj štetnosti. Potrošači više ne moraju čekati 45 dana na odgovor od proizvođača, kakva je trenutačna zakonska praksa. Aplikaciju je razvio međunarodni tim od 20 nevladinih udruga iz Europske unije, među kojima je i hrvatska Zelena akcija.

“Cilj je ove aplikacije pomoći građanima da ostvare svoje pravo na informaciju o potencijalno problematičnim kemikalijama u proizvodima. Vrlo često različitim plastičnim dijelovima čak i u odjeći koja je od sintetike i tome slično”, rekao je Eugen Vuković iz Zelene Akcije.

Kemijski sastojci kojima se tretira odjeća nalaze u gotovo svakom odjevnom predmetu, no pitanje je u kojoj količini se ispuštaju u tijelo.

“Postoji više skupina tih sastojaka, u prvom redu metali to je kobalt, zatim akromati koje nalazimo u koži, zatim nikal koji nalazimo u kopčama grudnjaka, određeni derivati gume kao što je neoprem ili uran koji nalazimo u kožnim odjevnim predmetima primjerice u rukavicama, sad je hladno, svi ih kupuju”, izjavio je Damir Homolak, dermatovenerolog u KBC-u Sestre milosrdnice.

Predmeti na analizu svakodnevno stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Od nekoliko sati do dva dana potrebno je za obradu.

“Negdje oko 10 posto analiziranih uzoraka možemo reći da pronađemo štetne tvari. Tu su i dječje igračke i odjeća i drugi predmeti koji dolaze u dodir s kožom”, kazala je Lidija Barušić iz NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Opasnost po zdravlje postoji. Najviše predmeta s nepravilnostima poput japanki u Zavod stiže ljeti, a zemlja podrijetla je Kina.

“Djeluju na način da remete ravnotežu hormona u organizmu, a automatski s time su povezani nekakve imunološke reakcije, neurološke i reproduktivne”, rekla je Barušić.

A prije svega se javljaju alergijske reakcije zbog čega je odjeću prije nošenja važno oprati.

“Najčešće imamo crvenilo, svrbež kože, te reakcije mogu biti lokalizirane i najčešće su na mjestu kontakta, međutim kod težih kontakta dolazi i do generalizirane reakcije”, rekao je Homolak.

Aplikacija omogućuje da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama u većoj mjeri zažive u praksi.

Sve za zdravlje i okoliš u svega nekoliko klikova.
Donna Diana Prćić

Exit mobile version