TREBAO POSTATI SVEĆENIK, ALI… Hrvoje: ‘Ja sam peder, Hrvat i vjernik, to je moguće’

U Hrvatskoj će rijetki javno reći da su gej, još ćete rijeđe upoznati nekoga tko otvoreno kaže da je gej katolik Ali Hrvoje Vukov nema nikakvih problema s tim da Mojmiri Pastorčić ispriča kako je trebao postati svećenik, ali je odustao jer je shvatio da je homoseksualac

Modni je dizajner i stilist i nije ga sram reći da je gay – što je u Hrvatskoj već rijetkost. Ali trebao je biti nešto posve drugo.

“Nije bilo druge opcije, to je bila moja prva ljubav… i ja se i dalje od toga nisam odmaknuo – moj život je i dalje vezan uz duhovnost, samo ne unutar kleričkog sustava, ne u halji, nego u malo drukčijoj odjeći”, kazao je Hrvoje Vukov, modni dizajner.

Imao je 14 godina kada je shvatio da želi biti svećenik. Obitelj mu nije bila sretna – ali otišao je iz Šibenika i u Zagrebu život posvetio Bogu.

S 22 godine je na putu u Izrael shvatio da je homoseksualac i krenuo posve drugim putem.

“Načelno radim, dizajn odjeće, nakita, inspiracije su mi uvijek ptice, uvijek se referiram na perje..nešto drukčije….”, poručuje Hrvoje.

Dizajnira odjeću, nakit, vlastiti namještaj. Radi kao stilist i make up umjetnik – a za sve te njegove kreativne crte – znali su i u crkvi.

I njemu i Crkvi, kaže – razlaz je bio težak.

“Ja to doživljavam kao da nakon 8 godina kvalitetne veze ili braka ideš dalje”, dodaje.

Ali nije otišao predaleko – jer Crkva mu je i dalje važna. Ide na misu, rado se sjeća svećenićkih dana.

Tvrdi stavovi Crkve prema homoseksualcima će se, kaže – promijeniti.

“Neka prodiranja novog vjetra – se događaju…već i propovijedi Pape Franje naslućuju da se ide u drukčijem smujeru, dogme su tu – crkva je insitutcija… I ima pravo na dogme… i kome se to ne sviđa ne mora biti. Zato sam ja i otišao. Ja sam peder, Hrvat i vjernik, dragi ljudi to je moguće i zaista je”, poručio je za kraj.

Moguće je, da. A u Hrvatskoj i prilično hrabro to naglas reći.
Mojmira Pastorčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari