ZAŠTO TOGA NEMA U RIJECI? U Umagu prije koji dan otvoren prvi besplatni dječji vrtić u Hrvatskoj

Foto. Ilustracija

Vrtić je izgrađen kao istarsko selo od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2.500 četvornih metara korisnog vrtićkog prostora na čestici od gotovo 7.000 četvornih metara

Simboličnim rezanjem vrpce prijateljstva i puštanjem šarenih balona uz „Odu radosti” prije četiri dana svečano je otvoren novi umaški dječji vrtić (OVDJE) „Radost-Gioia”, piše iPress.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese, ravnateljice umaških dječjih vrtića Marija Adamović i Ondina Šimičić, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković te uzbuđeni polaznici budućeg vrtića zajednički su otvorili novo zdanje, pri čemu je gradonačelnik Bassanese istaknuo da da je Umag visoko podignuo ljestvicu i nacionalne standarde te, u okviru demografske obnove, najavio kako će Grad Umag od 1. travnja 2017. godine biti prvi grad u Hrvatskoj, a i šire, s besplatnim vrtićima za sve svoje male sugrađane, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

Vrtić je izgrađen kao istarsko selo od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2.500 četvornih metara korisnog vrtićkog prostora na čestici od gotovo 7.000 četvornih metara, s vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti djece te parkom i zelenilom. Vrtić „Radost-Gioia” pohađat će 200-tinjak djece u 10 odgojnih skupina.

Građevina, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od 5 milijuna kuna, spada u A razred energetske klase, a izvedeno je integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, pri čemu se osnovni izvor grijanja rješava putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i ostale visoke standarde. Cijena investicije s nužnim okolnim radovima iznosi 31,4 milijun kuna.

„Uz već ranije dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, po čemu smo vodeći grad u Hrvatskoj, ovim novim futurističkim zdanjem, potvrđujemo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Naime, Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog stručnog tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece”, istaknuo je Bassanese.

Dodao je da Grad Umag u odgoj i obrazovanje svakog djeteta, od rođenja pa do polaska u školu, izravno ulaže gotovo 200 tisuća kuna, dok ulaganja u same zgrade vrtića u proteklih 7 godina u prosjeku iznose 70 tisuća kuna po djetetu. „Mega projekt „Umag-grad djece 2010.-2020.” zamislili smo kao projekt kojim ćemo rekonstruirati ili nanovo izgraditi sve vrtiće i osnovne škole na području grada Umaga, a zajedno s Istarskom županijom, u čijoj je i obvezi, izgraditi i novu srednju školu te u konačnici, interes je i realizirati studij u Umagu”, kazao je gradonačelnik, istaknuvši da je obrazovanje temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu, kako Umaga, tako i Hrvatske, pri čemu bi ono trebalo biti besplatno i svima dostupno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari