DOZNAJTE KAKO SE ZAŠTITITI: Zašto nam sunce najviše prijeti kad smo najopušteniji?

Čim krenu godišnji odmori, krenu i priče o štetnosti sunca. Ono doista može uzrokovati melanom, najteži oblik raka kože

Na moru ste i rado biste da se to i vidi. Sunce je visoko, baš kao i UV indeks, no odmor je samo jednom godišnje, pa si dajete oduška. No upravo je takvo rekreacijsko sunčanje najopasnije. Svaki put kad ste izgorjeli koža je to zapamtila.

“Pogotovo u ranom djetinstvu ako osoba dobije opekline i mjehuriće, bule, znamo da je i dvostruko veći rizik za razvoj tumora kože, a i melanoma”, objasnila je liječnica Sanja Špoljar.

Ni solarij nije rješenje za boju. Iako se nekad mislilo da su bezopasni, jer imaju samo UVA zračenje, danas se zna da su štetni baš poput sunca, osobito ako ste svijetle puti, imali ste sunčane opekline, sunčali ste se u solariju prije svoje tridesete godine ili imate više od 50 madeža na tijelu.

Pod većim rizikom su i piloti, no zanimljivo je da su zanimanja koja zahtjevaju rad na otvorenom često manje rizična od poslova u uredu.

Mnogi ne znaju da UV zrake prolaze i kroz odjeću, zato ako vam je sjena kraća od visine, obavezno si nanesite zaštitni faktor pa čak i kad je oblačno.

“Često dolaze bolesnici, kažu madež mi je taman. Nije važno da je on cijeli taman, važna je ta asimetrija. Da postoji više boja, da nema oštre rubove, da se on povećava i da se uzdiže”, objašnjava Špoljar.

Zato, zanemarimo li genetiku, kad je sunce u pitanju – svatko je kovač svoje sreće.
Amela Čilić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari