HOĆE LI OVO SPRIJEČITI PUŠAČE? Uskoro i kod nas stravične fotografije na kutijama cigareta

Biste li pušili kad bi na vašoj kutiji cigareta bilo stravično i prilično ružno upozorenje? Baš takvo i još na desetke sličnih upozorenja od 20. svibnja nalazit će se na cigaretama i ostalim duhanskim proizvodima

Zatečeni i zamišljeni – tako su ostali Zagrepčani kojima smo pokazali upozorenja koja će se za dva mjeseca pojaviti na kutijama cigareta.

“Velika je ovo hajka na pušače, još nijedna cigareta nije rasturila brak, a alkohol je rasturio”, kaže Franjo iz Zagreba.

Upozorenje s fotografijom trebalo bi se nalaziti na 65 posto površine kutijice. Sa svake bočne strane stajat će dodatno upozorenje. S jedne bi strane pisalo da pušenje ubija, a s druge strane da duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak.

Uzalud – misle pušači i nepušači.

“Mislim da slika neće preobratiti pušača, nego čisto njegova odluka da prestane pušiti. Ako prestanem pušiti, neću sigurno zbog ovih slika”, kaže Aron iz Zagreba.

Ovo je tek dio prijedloga novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. S brojnim novostima, na snagu bi trebao stupiti 20 svibnja.

Kutije koje bi mogle sugerirati da su cigarete light, ultra light i tome slično, trebale bi otići u prošlost, kao i cigarete s razno raznim aromama. Iznimka su cigarete s mentolom, koje će se prodavati do 2020.

Stiže i cijeli niz odredbi o elektronskim cigaretama. Vlasnik trgovine elektroničkim cigaretama Filip Tokić upozorava kako je tu cijeli niz neobičnih odredbi. Za početak – više neće smjeti stajati izložene.

“Sve mora biti pokriveno. Sada postoje stalci za izlaganje i te stvari za isprobavanje”, kaže Tokić.

Ni to više neće smjeti biti tamo jer se zabranjuje korištenje
e-cigareta u zatvorenim javnim prostorima, izuzev ugostiteljskih. Smanjit će se pakiranja i spremnici za tekućine, stižu i leci s upozorenjima.

“Uspoređivat cigaretu s e-cigaretama, tu jednostavno nemate osnovu. Ovo je tekućina koja isprava, a cigareta je duhan koji izgara”, kaže Tokić.

Po pitanju pušenja u ugostiteljskim objektima nema promjena. Iako će se ventilacije strože kontrolirati, kafići će i dalje biti zadimljeni. Osim u slučaju da se gradovi i općine u kojima se nalaze, po novom odluče proglasiti ‘smoke free’ zonama.

“Ostaje mogućnost da gradonačelnik i predstavnička tijela odluče da se u njihovoj lokalnoj zajednici u bilo kojem prostoru, zatvorenom javnom prostoru, osobito onom u kojem se pruža ugostiteljska djelatnost, ne puši. To bi bile takozvane ‘smoke free’ zone”, kaže Spomenka Uremović iz Ministarstva zdravlja.

U ministarstvu vjeruju da će za tu mjeru biti kandidata. Onih koji bi tako privukli turiste ili zaljubljenike u zdrav život.

Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari