VAŽNI SU PREGLEDI

Video | Hrvatska na četvrtom mjestu u Europi po smrtnosti raka kože. A bolest je izlječiva u 99 posto slučajeva

Sve je više melanoma, dermatolozi žele zabraniti solarije mlađima od 18 godina. Lani je na 811 preventivnih pregleda mladeža, pronašli 25 suspektnih melanoma

Bilo da ste direktno izloženi suncu ili ste u hladovini – užitak bez zaštite nije pametna ideja.

“Koristim SPF 30 ili 50 ovisi kako koja kremica”, govori Mia iz Zagreba.

“Da, krema sa zaštitom od sunca za moju malu bebu, a mi smo OK”, kaže Cecile iz Francuske.

Paziti se treba pa se tako preporučuje odlazak na pregled madeža. Bez uputnice, potpuno besplatno na Europskom trgu u Zagrebu tijekom ponedjeljka i utorka.

“Odlučila sam se odazvati budući da smatram da je došlo vrijeme da u 30. godini pregledam sve svoje silne mladeže i da vidimo je li imamo ikakvih problema ili je sve u redu. Nemam straha, ali vidjet ćemo do kraja pregleda”, govori influencerica Dora Martinović.

Pregled ne boli i vrlo je jednostavan.

“Pacijent uzima jednu kratku anamnezu i nakon toga se pacijent skine i dermoskopom pogledamo sve madeže”, kaže dermatovenerologinja Mikaela Petković.

Borba za termin trajala je od jutra.

“Na sunce ne idem jer se bojim, imam dosta madeža pa bih htjela to pregledati”, govori Nada iz Zagreba.

“Nek me pregleda, imam jako puno toga. Ima jedan kaj mi se čini da je malo veći”, kaže Amalija iz Zagreba.

U prošlogodišnjoj akciji po Hrvatskoj obavljeno je 811 pregleda madeža, 25 se pokazalo suspektnima na melanom.

“Najčešće dolaze osobe koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu ili na melanom ili na neke druge nemelanomske karcinome kože, pacijenti koji imaju plave oči, osobe koje rade na otvorenom”, govori Petković.

Prema Registru za rak incidencija melanoma u Hrvatskoj je u stalnom porastu.

U posljednjih 20 godina porast je oboljelih za 3,5 posto. 2020. bilo je 752 nova slučaja, a 2021. preminulo je 227 osoba zbog karcinoma kože.

Cilj je osvijestiti građane da je utjecaj UV zračenja poguban za kožu, a danas je bio visok indeks diljem zemlje.

“Sutra će biti isto tako ponegdje čak i vrlo visok UV indeks, u toplijem smo dijelu godine. Za sada još ne izbjegavati sunce, ali tamo u ljetnim mjesecima izbjegavati”, kazala je meteorologinja RTL-a Damjana Ćurkov Majaroš.

Izbjegavanje solarija dermatolozi savjetuju, a žele ga i zabraniti mlađima od 18 godina. Pravilniku se nadaju do kraja godine.

“Postoji podatak da je više ljudi u svijetu umrlo od melanoma koji su koristili solarij nego onih koji su umrli od karcinoma pluća koji su pušili”, kaže predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Mirna Šitum.

Čuvati kožu zbog zaštite od tumora, ali i prevencijom protiv prebrzog starenja kože, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari