Liječnik objasnio: Zašto su topla voda i sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?

Foto: PIXSELL / Pixabay

Nakon što su liječnici objasnili da zaštitne maske nisu zaštita kakvom ih se smatra, sada objašnjavaju važnost pranja ruku

Provođenje osnovnih higijenskih mjera puno je učinkovitije od kirurške maske, a kada govorimo o pranju ruku važno je znati čime ih prati.

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki objasnio je zašto je bolje koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u obrani od bolesti.

”Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama. Bio je to usporedni test u kojem je izmedu ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor na pitanje: zašto su topla voda + sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?”, podsjetio je Berecki na pitanje i odmah dao i odgovor u objavi na Facebooku gdje često dijeli zabavno-edukativne postove.

”Voda (tekuća voda) i sapun peru ruke – dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme. Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije “skrivaju” od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta. Dakle, prvo oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno”, objasnio je Berecki.

I za kraj dodao: ”Tzv. “antibakterijski” sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv. Ne bacajte novce uzalud”.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdoc.berecki%2Fposts%2F10219212697059742&width=500″ width=”500″ height=”546″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari