ZABRANJEN U EU

Opasan pesticid pronađen u hrvatskim mandarinama: Može imati ozbiljne posljedice za fetus

Ilustrativna fotografija: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Klorpirifos se koristI za kontrolu insekata štetnika na nizu usjeva, stoji na stranicama RAFAS-a. Ovaj pesticid je u Europskoj uniji zabranjen u travnju 2020. nakon što su brojna istraživanja pokazala da izloženost tom pesticidu može oštetiti još nerođeno dijete

Kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj europska je inspekcija u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji otkrila pesticid klorpirifos.

Količina pesticida pronađena bila je 0,033mg/k, a referentne vrijednosti su 0,01mg/kg i to u mandarinama koje su uzgojene u Hrvatskoj, javlja Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RAFAS) koji djeluje u sklopu Europske unije.

Klorpirifos je, insekticid koji se koriste za kontrolu insekata štetnika na nizu usjeva, stoji na stranicama RAFAS-a.

Ovaj pesticid je u Europskoj uniji zabranjen u travnju 2020. nakon što su brojna istraživanja pokazala da izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Podsjetimo, nedavno su na granici zaustavljene i uništene pošiljke mandarina iz Hrvatske prema Srbiji, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari