NESTAŠICA GDJE JE NE SMIJE BITI

Video | Pacijenti ostaju bez privremenih invalidskih kolica i ostalih pomagala, iz HZZO-a kažu da su ‘upoznati s problemom’

Cijena nabave je narasla, proizvođači više ne mogu opskrbljivati sustav, a iz HZZO kažu kako su omogućili isporuku zamjenskih pomagala

U Hrvatskoj se 98 % pomagala uvozi, u ovoj godini nabavna cijena je porasla 30 – 40%, cijena goriva je u pola godine porasla 27,7%, a cijena kontejnerskog prometa čak 1700%. Više od 15 % Hrvata treba neko od pomagala, a njihova nestašica direktno utječe na njihov život, ali i članova njihove obitelji, ističe RTL-ov Danas.

I prije je do njih bilo teško doći, a sada je gotovo je nemoguće naći privremena invalidska kolica, proteze, kao i ortopedska pomagala

Prije šest i pol godina od siline udara automobil je profesorici psihologije u Tisnom doslovno odrezao nogu. Anita Lauri Korajlija dobro zna što znači život s protezom.

‘Imala sam sreću što sam privatno uspjela dobiti protezu’

“Ja imam veliku sreću što sam privatnim resursima uspjela dobiti protezu koja nije s Liste ortopedskih pomagala jer ona koja je bila na listi ortopedskih pomagala je potpuno neprimjerena za mene”, kaže.

“U trenutku kad vam se život promijeni i kad se dogode grozne stvari, ljudi su suočeni s čim? Ha, ništa – snađite se, tražite, molite okolo. Pitajte nekog drugog jer sustav za vas nema”, kaže Lauri Korajlija.

Kolica, proteze, ortopedska i pomagala za inkontinenciju zbog visokih nabavnih troškova pacijentima postaju nedostupna.

‘Cijene su premale i ne možemo više isporučivati’

Tvrtka Karl Dietz proizvodi ortopedske uloške, cipele, proteze. Kolica nabavljaju. Neka su privremena i koriste ih starije osobe, slabopokretni i pacijenti s amputacijom. Damir Laketa, voditelj programa rehabilitacije tvrtke Karl Dietz govori: “Najviše nedostaje privremenih kolica, standardnih kolica, hodalica, hodalica s tri ili četiri kotača koja mi više nismo u mogućnosti isporučivati preko liste HZZO-a. Cijene su premale i mi više ne možemo isporučiti ni garantirati kvalitetu koju smo mogli do sada”.

Pojedinih pomagala nema na listi otpočetka godine, a iz HUP-a upozoravaju da je ugrožena opskrba 247 pomagala s liste – odnosno, svako treće.

Slovenci reagirali već krajem lipnja

“Vrlo često se uspoređujemo sa susjednom Slovenijom, njihov Zavod za zdravstveno osiguranje je već reagirao krajem lipnja i povećao cijene. I ono što bismo mi svakako očekivali da se na isti način reagira i u Hrvatskoj i da se povećanjem cijena osigura nesmetana distribucija proizvoda”, navodi Ivan Matić, član Koordinacije HUP-a za medicinske proizvode.

Iz HZZO-a kažu da su ih predstavnici proizvođača upoznali s nestašicom. “HZZO je u okviru svoje nadležnosti, po primitku obavijesti predstavnika proizvođača o nestašici/defekturi, konkretno invalidskih kolica za privremenu uporabu, omogućio isporuku drugih kolica s liste pomagala HZZO-a, koja su dostupna u Republici Hrvatskoj”, govore nam, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari