NOVI VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA: Prvi putu rekonstruirali čeljust s kosti potkoljenice!

‘Dok je kost još bila spojena na krvne žile potkoljenice sastavili smo oblik donje čeljusti. I poslije smo kad se tumor uklonio samo prebacili tu novu čeljust s potkoljenice i fiksirali je na čeljust pacijenta’, kaže maksilofacijalni kirurg Emil Dediol

Vrhunski tim liječnika zagrebačke Dubrave nakon šest sati operacije rekonstruirao je čeljust s kosti potkoljenice, ali s jednim novitetom.

“Mi smo prvi puta uspjeli od te kosti već na potkoljenici, dok je ona još spojena na krvne žile potkoljenice sastaviti oblik donje čeljusti. I poslije smo kad se tumor uklonio samo prebacili tu novu čeljust s potkoljenice i fiksirali je na njegovu čeljust”, kažemaksilofacijalni kirurg u KB-u Dubrava Emil Dediol.

Model preko kojeg se rezala kost izrađen je u 3D printeru. Priprema je trajala tri dana.

“Tehnički je dosta zahtjevo. Morate paziti na dosta detalja, smjer žila, poziciju same vodilice. Kako je fiksirati i gdje je okrenuti. Ova metoda vam pruža da praktički napravite, neću reći u desetinu mililmetra, ali u pola milimetra točnu rekonstrukciju”, kaže oralni kirurg u KB-u Dubrava Lovro Grgurević.

Nakon ovakve operacije tumora čeljusti, pacijentima bi lice bilo deformirano.

“Prije deset godina ona de facto ne bi bila moguća. Danas je ona mali korak naprijed u odnosu na ono što smo radili prijašnjih godina. Mali korak je utoliko što se modalacija radila na kosti koja je još uvijek u svom prirodnom položaju”, kaže Ivica Lukšić iz Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

“Veliki napredak u kratkom vremenu. To je sve što mogu reći. Jako sam zadovoljan. Osjećam se puno bolje”, kaže gospodin Krešimir koji je operiran prošli tjedan.

Na godinu je 20-ak dijagnoza sličnih Krešimirovoj, a ovaj tim liječnika s razlogom svima daje nadu u novi život.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari