PERITE RUKE

Znate li koliko je novac zaista prljav? U doslovnom smislu riječi!

Foto: Ilustracija

Perete li ruke nakon što ste dirali novac? Ako to ne činite redovito, iznenadit ćete se kada pročitate ovaj članak

Novac je zaista prljav – u doslovnom smislu – i to nije neka novost. No, jeste li znali koje sve bakterije žive na novčanicama?

Znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku podvrgnuli su DNK analizi novčanice od jednog dolara te otkrili na njima 3000 sojeva bakterija.

Među najčešćim sojevima bakterija na novčanicama su one koje uzrokuju akne te bakterije koje izazivaju crijevne probleme, upalu pluća pa čak i otkazivanje bubrega. Na brojnim novčanicama nađena je i potencijalno smrtonosna MRSA.

No, znanstvenike je najviše iznenadilo kada su otkrili da mikrobi zapravo rastu na novčanicama i razmnožavaju se na njima.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ovo su najučestalije bakterije na novčanicama:

1. Streptokok

Streptokok uzrokuje upalu grla, infekcije kože, infekciju urinarnog trakta pa čak i upalu pluća.

2. E. coli

Većina sorti E.coli je bezopasna, no ima i onih koje mogu dovesti do otkazivanja bubrega pa čak i do smrti. Najčešće će E.Coli uzrokovati proljev, povraćanje i dehidraciju.

3. Salmonela

Zahvaća crijeva i izaziva povraćanje i proljev koji mogu u kratkom vremenu dovesti do dehidraciej organizma te je potrebna liječnička pomoć. Ako se infekcija proširi izvan crijeva može biti opasna po život.

4. Zlatni stafilokok

Zlatni stafilokok je bakterija vrlo otporna na antibiotike. Uzrokuje kožne infekcije, upalu krajnika, sinusa i oka, ali i teške bolesti poput sepse, upale pluća, sindroma toksičnog šoka i meningitis.

5. MRSA

MRSA je zlatni stafilokok otporan na širok spektar antibiotika. Može uzrokovati odumiranje tkiva.

Stoga, uvijek nakon što ste dirali novac, ako ste u mogućnosti, operite ruke. Ako niste, vodite računa o tome da njima ne dirate lice i da ih ne stavljate u usta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari