Znate li čemu uopće služi bide u kupaonici?

Foto: Wikipedija

Polica za toalet papir, šampone i druge higijenske potrepštine, mjesto u kojem se peru ili briju noge, ili izvrsno mjesto u koje ćete povratiti uslijed urgentne situacije izazvane cjelonoćnim opijanjem, samo su neke od stvari za koje ljudi koriste bide

U Italiji najviše bidea, a rijetki su u SAD-u i na sjeveru Europe
Bide je danas najrasprostranjeniji u južnoj Europi. Primjerice u Italiji ga ima 97 posto kućanstava, a dosta je prisutan i u Španjolskoj te Portugalu. Kao što znate, bidei su često vidljivi u Hrvatskoj te susjedstvu, kao i arapskim zemljama, dok ćete u sjevernoj Europi i osobito SAD-u, rijetko kada vidjeti ovaj element u kupaonici, kako piše Srednja.hr

Je li to umivaonik za djecu?

Bide mnogima služi samo kao ukras, koji je eventualno imao funkciju za
vrijeme prethodne generacije koja je posjedovala stan. Ipak najzanimljivija pretpostavka koju smo čuli o funkciji bidea bila je ‘da je to ustvari umivaonik za djecu‘!

Kako je razgovor o ovom kupaonskom elementu unutar redakcije postajao sve zanimljiviji, jedna kolegica nam je povjerila i svoju priču o tome kako je uspjela vrlo rano saznati pravu funkciju bidea.

Naime, čula je majku kako sa susjedom o bideu govori potiho i u šiframa pa je odmah pretpostavila da mu je funkcija iz domene ‘svijeta odraslih’. Kada je poslije profsurfala internetom, to se pokazalo točnim.

Slaba higijena uvjetovala pojavu bidea

Iako sve gore navedene pretpostavke zvuče interesantne i/ili primjenjive, funkcija bidea je malo drugačija ili je barem drugačijom zamišljena u početcima.

Bidet je nastao u Francuskoj u krajem 17. stoljeća te sama riječ ima značenje ‘mali konj’. Međutim moguće je da je podrijetlo riječi povezano i sa starofrancuskim izrazom bider, što znači ‘jahati u kasu’. Veza može biti ta što osoba koja jaše konja u kasu izgleda veoma slično kao i ona koja se pere nad bideom.

Prema prvotnoj funkciji bidet (odnosno bide, kako pišemo tu usvojenicu) je služio za pranje intimnih dijelova tijela. Ne zna se točno tko je izumitelj ovog kupaonskog element, ali je najraširenija teorija da je riječ o Christopheu Des Rosiersu, odnosno izrađivaču namještaja za francusku kraljevsku obitelj. Ipak, prema jednoj od teorija mogući izumitelj bidea je Marc Andre Jacoud.

Iako ima higijensku svrhu, smatra se da je nastao kao posljedica rijetkog kupanja onodobnog puka, pri čemu je onda služio da se barem intimni dijelovi nešto češće održavaju čistima.

Prvi bidei su bili sličnog oblika današnjemu, no na njima nije bila cjevčica ili slavina kroz koju se pušta voda, nego se kadica punila vodom te potom vršilo pranje.

Ne izgleda nam takvo kupanje primamljivo niti uredno, mada je onomad bilo uobičajeno. Bilo kako bilo, bidei zasigurno neće ubrzo u mirovinu, štoviše, u pojedinim dijelovima svijeta postoje tendencije rasta uporabe ovog kupaonskog elementa. Tako da ne binete. Vaša omiljena kupaonska polica, mjesto gdje volite glumiti opasnog konjanika ili kadica za brijanje intimnih dijelova tijela, još uvijek ostaje među nama, kao nimalo čudan dodatak u kupaonici.

A vjerojatno na nekom meridijanu i paraleli postoji osoba, koja upravo smišlja ‘pametni bide’, koji će imati wi-fi, mogućnosti hidromasaže te prskalice kao u aquaparku!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari