NOVA SEZONA

Adaptacija. Čitanje filma #2:  Kreće nova sezona čitateljsko-filmskog kluba Art-kina

Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa Adaptacija. Čitanje filma #2. Broj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom o knjigama i filmovima. Prijave se zaprimaju do petka, 30. rujna u 15 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta

Art-kino kreće u novu sezonu čitateljsko-filmskog programa Adaptacija. Čitanje filma koji od listopada do prosinca ove godine, u sklopu tri književno-filmska susreta, pažnju posvećuje stranim književnim predlošcima i njihovim filmskim adaptacija. Tom prigodom s radom nastavlja i čitateljski-filmski klub Art-kina koji će svim zainteresiranim posjetiteljima postati mjesto susreta, druženja i rasprave o vrijednim književnim djelima koja su temelj jednako uspješnim filmovima.

Svakog od nadolazeća tri mjeseca u fokusu programa bit će jedan književni predložak i njegova adaptacija. Program započinje sastankom kluba gdje će članovi, u društvu voditelja Zorana Krušvara, sudjelovati u razgovoru o pročitanoj knjizi. U nastavku večeri slijedi projekcija filma, uz moderiranu čitateljsko-filmsku tribinu na kojoj će sudjelovati blisko povezani sudionici s književnim i filmskim djelom na repertoaru tog mjeseca.

Za razliku od prošle godine, kada su na programu bili domaći književni i filmski klasici, ovogodišnje je izdanje posvećeno stranim djelima i njihovim adaptacijama

Listopadska tema – Varalice i Sluškinja

Program Adaptacija. Čitanje filma #2 s radom kreće 19. listopada uz sjajan neo-viktorijanski britanski roman Varalice (2002.) Sare Waters i autorski upečatljivu adaptaciju romana pod nazivom Sluškinja (2016.) u režiji velikog južnokorejskog redatelja Chan-wooka Parka.

Prvi sastanak čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu romana Varalice Sare Waters zakazan je za srijedu, 19. listopada u 18 sati. Projekcija filma Sluškinja održava se istog dana, s početkom u 19 sati, nakon čega slijedi moderirana čitateljsko-filmska tribina u kojoj sudjeluju filmska kritičarka i redateljica Višnja Pentić i filmski kritičar i kroatist Dejan Durić, uz moderatora Zorana Krušvara.

Učlanjenje u čitateljsko-filmski klub je u tijeku!

Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa Adaptacija. Čitanje filma uz ispunjenje prijavnice koja se nalazi na mrežnoj stranici Art-kina. Broj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom te čitanjem i gledanjem filmova. Prijave se zaprimaju do petka, 30. rujna u 15 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta.

Književnost predstavlja neiscrpno vrelo za filmsku umjetnost pa su brojni filmovi nastali upravo kao adaptacija određenog djela iz svjetske i domaće književnosti. Kako Art-kino u svom sastavu ima i Specijalnu filmsku knjižnicu u sklopu koje održava komplementarni program kojim se promovira filmska literatura i potiče na proučavanje i raspravu o filmu, tako će se i ovim programom nastaviti raditi na popularizaciji knjižnice, ali i čitanja jer knjižnica Art-kina u svom filmskom fundusu ima i književne predloške.

Dovodeći u odnos književnost i film, Adaptacija. Čitanje filma #2 nastavlja dijalog djela i publike te time pokušava povećati interes sudionika za literaturu i film. Pritom se nastoji proširiti razumijevanje pojma adaptacije, kako bi se stvorilo upućenijeg čitatelja i gledatelja. Usporedbom sličnosti i razlika izražajnih sredstava književnosti i filma sudionicima će se osvještavati njihova čitalačka i gledateljska iskustva, a sve u društvu filmskih i književnih znalaca i osoba sličnih afiniteta.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views