ATRAKCIJA U OPATIJI: Početkom srpnja 100 romskih violina odjekivat će Ljetnom pozornicom!

Najveći i najpoznatiji mađarski orkestar, 100 romskih violina, dolazi u Opatiju nakon punih 14 godina. Nastupit će 03. srpnja na Ljetnoj pozornici i uprizoriti koncert vrhunskih glazbenika koji redom dolaze iz pravih mađarskih glazbenih dinastija. 

Ime i postignuća ovog slavnog simfonijskog orkestra nagrađeno je nagradom za Mađarsko Nasljeđe, te je sačuvano u Zlatnoj Knjizi i muzeju Nevidljivog Mađarskog Duha.

Svjetski poznati orkestar već 30 godina djeluje kao klasični simfonijski orkestar u svojoj unikatnoj formaciji. Posebnost orkestru daje romska privrženost glazbi koja se osjeća u svakom odsviranom tonu, a i činjenica da je to jedini orkestar koji svira bez partiture poznata djela velikih skladatelja poput Liszta, Bele Bartoka, Brahmsa, Čajkovskog, Straussa i mnogih drugih.

Orkestar ujedno svira i tradicionalnu mađarsku i romsku glazbu. Ta dva lica tipičnog koncertnog programa orkestra naglašena su i promjenom odijela njegovih članova: od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra – poznat i pod nazivom ‘100 romskih violina‘ – zapravo se sastoji od 50 violina, 10 viola i 10 violončela, 11 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala.

Svako pojavljivanje ovog orkestra na publiku djeluje očaravajuće. Svi glazbenici sviraju napamet, bez partitura, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što od njihovih nastupa stvara dojam slušanja ‘stotinu Paganinija’.

Orkestar je ostvario ogroman uspjeh u posljednjih 20 godina diljem Europe i Azije, svirajući u najvećim i najslavnijim dvoranama, a interes za njihove koncerte je sve veći. U Hrvatskoj su svaki koncert rasprodali, a kritike su bile fantastične.

Ulaznice u prodaji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, na www.eventim.hr i ovlaštenim prodajnim mjestima sustava Eventim. Koncert je zakazan za 21 i 30 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari