EVO ŠTO VAS OČEKUJE

Buñuel srijedom u Art-kinu: Ciklus filmova najpoznatijeg predstavnika nadrealizma

Ulaz na film otvorenja Zaboravljeni slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina

Prvi ovogodišnji autorski ciklus na veliko platno Art-kina naredne tri srijede donosi tri filma najpoznatijeg predstavnika filmskoj umjetnosti, Luisa Buñuela.

Prvi u tom triptihu Buñuelov je treći meksički film Zaboravljeni, surova drama o maloljetničkoj delikvenciji smještena u predgrađe Mexico Cityja, ujedno i prvi kojim je režiser prešao granice te zemlje i nanovo se vratio u žižu svjetskog filma, a za isti je u Cannesu Buñuel 1951. godine osvojio nagradu za režiju. Projekcija filma Zaboravljeni održava se ove srijede, 18. siječnja u 19 sati, a prethodi joj uvod u ciklus koji će dati filmski kritičar i sveučilišni profesor Dejan Durić.

Drugi je kontroverzni film Viridiana, a prvi koji je redatelj snimio u Španjolskoj nakon Građanskog rata i dugogodišnjeg američko-meksičkog izgnanstva, na programu 25. siječnja u 18 sati. Žanrovski određen kao spoj drame i crne komedije, film prati novakinju katoličkog reda (Silvia Pinal) koja tik pred zaređenje dolazi u posjet svom bogatom ujaku (Fernando Rey) gdje postaje predmetom njegove bizarne požude.

Stjecajem okolnosti ona nasljeđuje njegovo imanje te umjesto odlaska u samostan odlučuje činiti dobra djela, ali njeni napori u tom smjeru imaju neočekivane posljedice. Film je također nagrađen u Cannesu, 1961. godine, Zlatnom palmom, što nije spriječilo španjolske cenzore da film zabrane za prikazivanje zbog blasfemije.

Treći pak film završni je dio redateljeve trilogije Fantom slobode, na programu 1. veljače u 18 sati, koju još čine Mliječni put (1969.) i Diskretni šarm buržoazije (1972.), djelo kojim je Buñuel napravio svojevrsni rezime dotadašnjeg stvaralaštva, s naglaskom na onaj nadrealistički segment koji je s godinama postajao sve izraženiji, raznovrsniji i profinjeniji u njegovu podrivalačkom opusu.

Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaz na projekciju filma Zaboravljeni slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views