Dijana Mlađenović, nagrada publike za film Tanka linija

Poeed ovih naslova, naviše nagrada dobio je film „Iza lica zrcala“ – njih čak tri!

Dum Spiro Spero redatelja Pere Kvesića nastao u produkciji Factuma najbolji je film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, saznalo se na sinoćnjoj dodjeli nagrada na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Žiri festivala, u kojem su sjedili Tiha K. Gudac, Carolina Mancini, Dragan von Petrović, Marko Njegić i Zoran Medved nagradu je filmu dodijelio jer „slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima“, te ju posvetio protagonistu, „posebnom liku“ kako stoji u njihovom obrazloženju – psu Bablu.

Pero Kvesić_Najbolji film po izboru žirija
Pero Kvesić dobio je nagradu za najbolji film po izboru žirija

Nagrada publike pripala je Tankoj liniji Nine Mimice i Paole Sangiovanni (Doclab, Altreforme, Kinematograf). LFF-ova publika, koja je ovom dokumentarcu dodijelila prosječnu ocjenu od 4,65, tako je još jednom pokazala da prepoznaje važne teme i iskazuje osjetljivost na društvenu nepravdu.

Oba filma festival nagrađuje novčanom nagradom od 7.000 kuna, a Restart tehničkom uslugom izrade DCP-ja.

Posebna priznanja žirija

Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu Iza lica zrcala nastalom u produkciji Factuma, obrazloživši odluku riječima da „zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja“, te dodao da je riječ o vrlo posebnom filmu.

Riječanin Igor Bezinović nagrađen je za najbolji regionalni film – Kratki obiteljski film (HRT) – te je time ostvario i direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 % na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center. „Specifičnim redateljskim pristupom, stilski bliskim ranim radovima Karpa – Ačimovića Godine i Srđana Karanovića, Kratki obiteljski film bavi se ozbiljnom temom analize uzroka i posljedice jednog zločina na formalno duhovit i filmski uvjerljiv način“ stoji u obrazloženju žirija.

Igor Bezinović_najbolji regionalni film

Žiri je dodijelio i stručne nagrade. Tomislav Žaja proglašen je najboljim redateljem za film Slobodni (Gral Film) zbog „vještog korištenja filmskih sredstava u sažimanju intimne priče velikog broja iznimnih likova te zbog posvećenosti i etičnosti kojom je doprinio oslobađanju protagonista od stigme koju im nameće društvo“. Nagrada uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, na koju je Žaja pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Jan Klemsche proglašen je najboljim montažerom za film Turizam! (Akademija dramske umjetnosti, Kino Klub Split) zbog „sjajnih redateljski odabranih fragmenata, znalački i vješto strukturiranih u duhovitu slagalicu turističkog života, prikazanog iz perspektive različitih likova, objedinjenih dobrim ritmom i crnim humorom“.

Vjeran Hrpka proglašen je najboljim snimateljem za Iza lica zrcala a žiri njegovu fotografiju opisuje kao „hipnotični magnetizam koji izvrsno prenosi emociju redateljice“. Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za isti su film nagrađeni kao najbolji dizajneri zvuka, zbog „magičnog komada umjetnosti, gotovo bez presedana u novijoj hrvatskoj kinematografiji“.

Festivalske statue originalni su autorski rad umjetnika Saše Jantoleka.

14. LFF predstavio 32 recentna hrvatska dokumentarca

14. LFF od ponedjeljka 22. kolovoza na opatijskim je lokacijama, Ljetnoj pozornici i Vili Antonio, predstavio 32 recentna hrvatska dokumentarca od čega njih 22 u konkurenciji za nagrade, a edukacijski i zabavni programi održani su u Caffe baru Eugenian i Old School Pubu.

Opatija je, naime, prvi put ugostila festival hrvatskog dokumentarnog filma, čije je uspješno 14. izdanje zatvoreno koncertom riječkog benda This Connection. Novi ambijent i novi grad donio je bogatiji program (Kavu s autorom i Popratni filmski program), veći broj stranih posjetitelja festivala te još jednom Liburniju učinio dokumentarnim centrom Hrvatske.

14_LFF (1)

14. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari