RIJEČANI ITEKAKO IMAJU UKUSA: Multinagrađivani gorkoslatki mjuzikl „La La Land“ rasprodaje riječke kino-dvorane!

Idi na originalni članak

Da nam je netko rekao da će jedan mjuzikl, pa bio on i remek-djelo kakvo je „La La Land“ redatelja Demiena Chazellea, rasprodati riječko kino – teško da bi povjerovali

Oglas

Zbilo se to ove srijede u riječkom multipleksu:

„Molim dvije karte za „La La Land“ u 18 sati.“, pitamo mi.

„Nema karata, žao mi je, dvorana je rasprodana.“, odgovara mlada djevojka na blagajni kina.

„Nema ni prvi red?!?“, titra nada u gledanje filma o kojem govori (i gleda ga) cijeli svijet.

„Nema, žao mi je.“

„OK, onda dvije za 20 sati“, mijenjamo naše planove u hipu.

„Oprostite, nema karata više niti za 20 sati“, odgovara djevojka koja nas vidljivo žali, ali ne može nam pomoći.

Mjesta nema pa nema. Drugi Riječani su bili brži i pametniji od nas!

Obješenih noseva, vraćamo se kući. Alternativa? „Assasin`s Creed“. Ne, hvala. Još jedno natjeravanje, šaketanje i pucnjava u virtualnoj stvarnosti ne gleda nam se niti u ludilu!

Sutradan, u četvrtak, odnosno prekjučer, bolje smo sreće. Sredina partera, žamor gledatelja, atmosfera kino-dvorane prepune znatiželjnih gledatelja kakvu ne može nadomjestiti nikakvo kućno kino.

Kreće film. Otvara ga grandiozna scena, glazbeno-plesna točka usred prometnog krkljanca na zaobilaznici suvremenog Los Angelesa gdje se prvi puta, tek ovlaš, susreću glavni junaci filma – baristica Mia (prekrasna Emma Stone) koja radi u kafiću u studiju „Warner Brothersa“ a želi postati glumica, i pijanist Sebastian (karizmatični Ryan Gosling) koji je zaljubljen u (klasični) jazz a želja mu je da na mjestu kultnog okupljališta starih jazzera otvori vlastiti  jazz-klub.

No na putu do ostvarenja njihovih snova puno je prepreka. Nakon svima poznatih prvih kamenčića spoticanja u prepoznavanju međusobnih simpatija i ostvarenja ljubavne veze, njih dvoje (i bukvalno) dotiču zvijezde u planetariju „Griffith“ (sjajna glazbeno-plesna točka).

Pomažu jedno drugome kako bi zajedno prebrodili egzistencijalne krize i nastavljaju tragati za osobnim ispunjenjem. Chazelle nas pritom časti zabavnim i uzbudljivim reminisencijama na neke od klasičnih mjuzikala („Pjevajmo na kiši“, „Cherbourški kišobrani“, „Amerikanac u Parizu“…) u cinemscope formatu koji nas snažnim bojama (crvena, žuta, plava…) vraća u neka druga (bolja?) filmska vremena, niti jednoga trenutka ne ponirući u patetiku i žal za prošlošću.

Upravo suprotno: „La La Land“ svjež je i originalan film u kojem junaci raspravljaju o odnosu tradicionalnog i modernog (jazz), o pravom omjeru između traganja za ostvarenjem životnih snova i potrebe za svakodnevnim preživljavanjem. Pametan i životan film koji nas čak počasti svojevrsnim alternativnim završetkom – samo kako bi pojačao svoj krajnji melodramatični učinak koji će vas natjerati da se zavrtite u vrtlogu vlastitih emocija poput hrčka na vrtuljku.

Glazba iz filma proganjat će vas danima, tjednima i mjesecima – songovi „Mia & Sebastian`s Theme“, „City of Stars“, „Plenetarium“… Chazelleova prijatelja iz studentskih dana Justina Hurwitza već sada su klasici žanra, a o „kemiji“ između Stoneove i Goslinga možemo reći (bez pretjerivanja) samo ovo – njihova je filmska ljubavna priča u ravni one Bogarta i Bergmanove u „Casablanci“!

„La La Land“ ekstranadarenog mladog Damiena Chazellea (redatelj remek-djela „Ritam ludila“) nedavno je osvojio rekordnih sedam nagrada Zlatni globus (između ostalih za najbolju komediju-mjuzikl, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu i najboljeg glavnog glumca) a sličan, ako ne i isti rasplet filmska kritika i publika predviđaju mu i na skorašnjim nominacijama odnosno dodjeli nagrada Oscar.

Riječani su svoj vrijednosni sud već iznijeli velikom posjetom dvoranama u kojima igra magični „La La Land“.

A ako to još niste učinili i vi, svakako vam savjetujemo da ovaj film godine neizostavno pogledate na velikom platnu!

Exit mobile version