VRIJEDI GLEDATI! Zbog ovih TOP 5 kandidata za ovogodišnjeg Oscara grcat ćete u suzama

Noć dodjele Oscara opasno se približava pa vam je ostalo malo vremena da prije najvećeg spektakla u svijetu fima pogledate neke od kandidata za zlatni kipić

Ovogodišnja, ujedno i 89. ceremonija dodjela prestižnih Akademijinih nagrada, Oscara, odvit će se u nedjelju, 26. veljače. Kao i uvijek, da biste uživo gledali prijenos, morat ćete žrtvovati san jer ceremonija po našem vremenu počinje u večernjim satima, a traje i do 6 sati ujutro. Jednako tako, da biste uživali u listi filmova koju vam donosimo, morat ćete žrvtvovati koju suzu jer svaki od njih u svojoj priči sadrži teške trenutke koje samo najjači stoici mogu podnijeti bez plača.

5. Damien Chazelle – “La La Land”

Žanr: mjuzikl, komedija, drama
Trajanje: 02:08:00

Nominacije za Oscara: 14 kategorija – najbolji film, najbolji glavni glumac, najbolja glavna glumica, najbolji redatelj, najbolji originalni scenarij, najbolja kinematografija, najbolja montaža, najbolji dizajn kostima, najbolja originalna glazba, najbolje miksanje zvuka, najbolja pjesma (nominirane dvije), najbolji dizajn produkcije.

Ne treba trošiti previše riječi da bi se predstavio Chazelleov “La La Land”. Nakon što je pokosio konkurenciju na dodjeli Zlatnih globusa, ovaj je mjuzikl s Ryanom Goslingom i Emmom Stone u glavnim ulogama osvojio čak 14 nominacija za Oscara, što je rekordan broj, izjednačivši se tako s Mankiewiczovim “Sve o Evi” i Cameronovim “Titanicom”. Osim zanimljive glazbe koja je možda i najjača stavka ovog ostvarenja i režije koja bi gledatelju koji ne zna tko ga je režirao dala do znanja da se radi o Chazelleu, ovaj je film stavio na vagu životne vrijednosti dvoje zaljubljenih. Upravo su ti odabiri koje likovi rade, fokusiravši se na ostvarenje svojih individualnih snova i stavivši na stranu cijenu koju ti snovi imaju, ono što gledatelje navodi na plač. Dinamična režija prije dirljivog finala snimljena u maniri “što bi bilo kad bi bilo” popraćena sugestivnom glazbom, teško će vas ostaviti ravnodušnima. Iako se autorica ovog članka ne slaže sa svim hvalospjevima kojima je “La La Land” obasut posljednjih mjesec dana, mora se priznati – film ima emociju koja bez problema dopire do publike.

4. Dennis Villeneuve – “Arrival”

Žanr: drama, mystery, ZF
Trajanje: 01:56:00

Nominacije za Oscara: 8 kategorija – najbolji film, najbolji redatelj, najbolji prilagođeni scenarij, najbolja kinematografija, najbolja montaža, najbolje miksanje zvuka, najbolja montaža zvuka, najbolji dizajn produkcije

Dennis Villeneuve polako se etablira kao vodeće ime u žanru trilera današnjice. Iako Arrival nije u rangu s brutalnim “Incendiesom” koji gledatelju lomi moždane vijuge, zanimljivo je kako ZF faktor susreta s izvanzemaljcima uspijeva pasti u drugi plan, dok čovječnost i emocije uzimaju “spotlight”. Veliku zaslugu u tome ima predivna, komorna glazba Jóhanna Jóhannssona i Maxa Richtera. Za neke očekivani, drugima “twist” koji im nije bio ni na kraj pameti, teško prolazi bez proljevanja koje suze.

3. Tom Ford – “Nocturnal Animals”
Žanr: drama, triler
Trajanje: 10:56:00
Nominacije za Oscara: jedna – najbolja sporedna muška uloga

Iako su “Noćne životinje” zaprimile tek jednu nominaciju za Oscara, mirna srca možemo tvrditi kako Akademija neće pogriješiti ukoliko kipić položi u ruke Michaela Shannona.

Metaforična priča smionog redatelja koji se ne libi u likove unijeti dašak poetičnosti, scenarij napisan prema djelu Austina Wrighta i radnja koja si uzima za zadatak psihički slomiti gledatelja i natjerati ga da odgonetne ključnu zagonetku, prije nego sa srcima gledatelja postupi jednako kao sa psihom – sve to obećava koktel elemenata potrebnih za jaku emocionalnu rekaciju.

2. Kenneth Lonergan – “Manchester by the Sea”
Žanr: drama
Trajanje: 02:17:00
Nominacije za Oscara: 6 kategorija – najbolji film, najbolji glumac u glavnoj ulozi, najbolji glumac u sporednoj ulozi, najbolja glumica u sporednoj ulozi, najbolji redatelj, najbolji originalni scenarij

“Manchester by the Sea” možda je najbolji film koji je ove godine zaradio prestižnu nominaciju za film godine. Casey Affleck pokazao je kako mu nije teško izaći iz sjene popularnijeg mu brata pa je vrhunski odradio ulogu životom razočaranog i rezigniranog brata, oca i muškarca. Fotografija bez zamjerke, glazba i režija podigli su ovu tešku, životnu priču na razinu koju zaslužuje. Scena u kojoj Casey i Michelle Williams, koja je nominaciju zaradila za svega petnaestak minuta na ekranu, pričaju na ulici nakon tragičnih događaja koji su ih u istovremeno udaljili i zbližili, teško da će koga ostaviti ravnodušnim.

1. Garth Davis – “Lion”

Žanr: drama (bazirana na istinitom događaju)
Trajanje: 01:58:00

Nominacije za Oscara: 6 kategorija – najbolji film, najbolji glumac u sporednoj ulozi, najbolja glumica u sporednoj ulozi, najbolji prilagođeni scenarij, najbolja kinematografija, najbolja originalna glazba

Iako ne nužno s najvećom umjetničkom vrijednošću, “Lion” je definitivno jedan od filmova koji su ove godine izazvali najviše emocija kod gledatelja. Uvijek besprijekorna Nicole Kidman, koja je već Oscarom ovjenčana za ulogu Virginije Woolf u Daldryjevim “Satima”, pokazala se izvrsnom glumačkom partnericom talentiranom Devu Patelu, kojeg Akademija simpatizra još od ljubimca im, Boyleova “Milijunaša s ulice”. Ono što nosi najveću težinu je priča, stvorena da izazove veliku empatiju, radilo se o sreći ili tuzi koju scene u filmu projiciraju. Želite li se dobro isplakati, “Lion” je film za vas.
Ivana Belošević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari