Matuljskim amfiteatrom odjekivao istarski blues Edija Maružina i njegovog benda

Nakon jednogodišnje pauze sinoć je blues ponovo ispunio matuljski amfiteatar zahvaljujući osmoj ‘postaji’ premijernog Jerry Ricks Blues Festivala.

Nakon pozdravnih riječi zamjenice općinskog načelnika, Eni Šebalj i umjetničkih voditelja festivala Damira Halilića Hala i Riccarda Staraja, večer je otvorena nastupom srpskog banda The Gamblers, koji su u matuljski Amfiteatar donijeli dašak američkog juga.

Svojim nastupom Gamblersi su potvrdili glazbenu аutеntičnоst, a njihov rhythm & blues s utjecajem soula, swinga i ranog rock’n’rolla koji se naslanja na sve aspekte američke glazbe, predstavljajući “tipičnu suvremenu varijantu urbanog bluza”, pokazao se kao dobitna kombinacija za matuljsku publiku.

Utisci odavde su uvijek divni, obzirom da smo treći put vaši gosti. Dvije godine bili smo gosti na B&D festivalu te nastupili u Dragi i Brseču, a prostor u kojem smo večeras nastupali također je izvanredan. Oduševljeni smo organizacijom i entuzijazmom te svime onime što prati festival, istaknuo je Marin Balenović iz banda The Gamblers.

Nastavak večeri donio je ‘blues po istrijanski’, odnosno premijerni nastup Edija Morožina sa svojim East trance bluesom. Iako ga je publika naviknula slušati u drugačijim glazbenim žanrovima, spiritus movens ‘Gustafa’, predstavio se publici u drugačijem svjetlu koji mu također izvrsno leži. Nastup istarskih bluesera donio je sirovi zvuk i autentičnu glazbenu priču ‘z druge bande Učke’ zabilježenu i na autorskom albumu ‘Sumpor’, koja može stati uz bok najjačim albumima u regiji.

Moramo naučiti narod na naš blues jer je malo drugačiji. Blues je kult i uvjeren sam da ćemo daljnjim koncertiranjem dobiti jako puno blues publike te se ne bojim za budućnost ovog projekta. Nekima se možda nije dopalo, ali ovo je živuća stvar, istaknuo je Edi nakon nastupa i kazao da je publici dao sve od sebe, i iako možda ne razumiju riječi ili glazbu, razumiju tu energiju i emociju koju im daje.

 

Blues nije pitanje boje, ni kontinenta. Blues je stanje uma, odraz duše. Naša istrijanska kanta, tarankanje, na tanko i debelo, i to je blues, blues kojeg je izvodija naš čovik u svakoj priliki, kad se zabavlja, tugova, fešteđa, a forši najviše dok je dela. Ni bra pamuk, je vadija kumpire, ali ta je kanta bila njegova utjeha, napisao je Edi za svoj blues objavljen na Sumporu.

Zadovoljstvo povratkom bluesa i premijerom Jerry Ricks Blues Festivala u Matuljima nije krila ni Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Drago nam je uime općine Matulji da smo već 12 godina suorganizatori ovog velikog projekta koji je ove godine evoluirao u zajedničku priču Kastva i Opatijske rivijere. Atmosfera i izvođači su bili izvrsni i mislim da je publika uživala u koncertu, istaknula je Šebalj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari