NESVAKIDAŠNJI HAPPENING U OPATIJI: Publika “Spiritual Marketom” zaplovila filmskim i glazbenim prostranstvima od Istre do Dalekog Istoka

Vrhunac večeri bila je projekcija nijemog apstraktnog filma uz zvukove prateće žive svirke skrivene iza kino platna

Nakon niza velikih gradova poput Beča, Zagreba i Splita koji su koncertno-filmsku promociju autorskog jazz albuma Opatijca Vedrana Ružića i art filma Ire Tomić i Johna Karduma pod zajedničkim nazivom „Spiritual market“ imali prilike ugostiti u proteklih nekoliko mjeseci, došlo je vrijeme da se projekt sinoć u opatijskom KTC-u Gervais predstavi i domaćoj publici.

Prije same audio – projekcije, kvartet u sastavu Vedran Ružić na kontrabasu, Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari te Mario Biočić na saksofonu uveli su publiku u jazz raspoloženje dvjema skladbama s Ružićevog prvog albuma „Nightspeaking“ (Nightspeaking i Eternel Etudiant).

Vrhunac večeri bila je projekcija nijemog apstraktnog filma uz zvukove prateće žive svirke skrivene iza kino platna. Protagonist filma u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti, centralni je lik cijelog projekta, Vedran Ružić u vremenski distorziranim ulogama.

Nit vodilja filma (a samim time i odsviranih jazz kompozicija) je njegovo putovanje inspirirano onima Marka Pola, iz Istre, preko Venecije do Dalekog Istoka.

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju „prvim hrvatskim jazz filmom“.

Sljedeće glazbeno druženje u centru Gervais zakazano je za 17. lipnja kada će publika imati prilike pogledati i čuti međunarodnu smotru zborova pod nazivom „Zborski dani u Opatiji“.

Foto: Borna Ćuk (još fotografija na Facebook profilu)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari