PRVA VEČER „RETROPATIJE“: Glazbeni recital “Amigo” na najljepši način podsjetio na našu prerano otišlu legendu

Pomno odabrane skladbe isprepletene razgovorima, video prilozima i recitacijama objedinjene su u jedinstvenu priču o Arsenovom životu, priču nazvanu „Amigo“

U petak navečer u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji održana je prva večer drugog izdanja Retropatijskog festivala posvećena jednom od najvećih glazbenika s ovih prostora, nedavno preminulom Arsenu Dediću.

Pomno odabrane skladbe isprepletene razgovorima, video prilozima i recitacijama objedinjene su u jedinstvenu priču o Arsenovom životu, priču nazvanu „Amigo“.

amigo064

Tijekom devedeset minuta na raskošnoj pozornici izmjenjivali su se vrhunski glazbenici čije je živote svojim umjetničkim djelovanjem, ali i životnom filozofijom obilježio ovaj bard hrvatske glazbene scene.

amigo023

Glazbeno putovanje počelo je recitacijom pjesme „Brod s mojim imenom“ u izvedbi Vedrana Mlikote. Izvodeći uspješnice poput „Vraćam se“, „Nisam ti dospio reći“, „Moderato cantabile“, „Što me čini sretnim“, „Tvoje nježne godine“, „Kuća pored mora“, s Arsenom su se u pjesmama nastavili družiti njegovi kolege i prijatelji Josipa Lisac, Maja Posavec, Lea Dekleva, Zoran Predin, Marko Tolja, Edvin Liverić i Merima Ključo.

Ipak, najvećim pljeskom pozdravljena je Arsenova životna suputnica i vječna muza, Gabi Novak. U pratnji njihova sina, najboljeg hrvatskog pijanista Matije Dedića, otpjevala je „Nadu“, „On me voli na svoj način“ i „Pamtim samo sretne dane“ te zaokružila večer riječima: „Ovo je jedno lijepo sjećanje na našeg Arsena“.

amigo055

Nadahnute izvedbe nerijetko prožete visokim emocionalnim nabojem pratio je odlično raspoložen jazz band HRT-a pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella i Vokalni sastav Akvarel.

amigo057

Više od pet stotina gledatelja uživalo je u ovom vrhunskom glazbeno-scenskom spektaklu u maniri minule ere opatijskih festivala nastalog iz pera proslavljenog hrvatskog književnika i novinara Renata Baretića.

Večeras drugi dio RetrOpatije

Hommage Arsenu Dediću, sada vječno utkan u sjaj kristala opatijskog hotela Kvarner, uveo nas je u sljedeću večer RetrOpatijskog festivala koja će se održati u subotu 12. studenog s početkom u 20 sati. „RetrOgledalo“ je posvećeno Josipi Lisac, Gabi Novak, Neni Belanu i Oliveru Mlakaru, umjetnicima čije je karijere obilježio upravo Opatijski festival. Oni će nam, uz svoje goste Ninu Badrić, Maju Vučić, Ivanu Kindl, Maju Posavec, Elvisa Stanića, Fiumens, Marka Tolju, VS Akvarel i Luce, pružiti priliku da se još jednu večer „ogledamo“ u slavnu glazbenu prošlost Opatije.

amigo085

amigo091

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari