SPEKTAKL U BAKRU! U subotu tradicionalna Pomorska bitka, vatromet i koncert

Već 10 godina pripadnici Gradske straže Bakar 1848 svojim topovima s bakarske rive hrabro brane svoj grad od mletačkih jedrenjaka koji ga, isto toliko godina, pokušavaju bezuspješno osvojiti tijekom rekonstrukcije legendarne Pomorske bitke.

I ovoga će se ljeta, točnije u subotu, 13. srpnja više od 15 tisuća posjetitelja spustiti u Bakar na jednu od najvažnijih kvarnerskih manifestacija kako bi uživali u raznovrsnom programu čija je kruna spektakularan vatromet nad Bakarskim zaljevom.

Brojnim važnim obljetnicama koje su obilježile 2019. godinu u Bakru, pridružile su se još dvije vezane uz najvažniji događaj Margaretinog leta i jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija, Pomorsku bitku. Naime, prije punih deset godina Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar održali su prvu Pomorsku bitku sa željom da se što autentičnije rekonstruira i od zaborava sačuva slavna pobjeda Bakrana nad Mlečanima koji su davne 1616. godine zadnji put pokušali osvojiti Bakar.

Jubilarna Pomorska bitka održava se u subotu, 13. srpnja, na dan kad Grad Bakar slavi svoj dan, ali i svoju nebesku zaštitnicu svetu Margaretu što će biti posebno obliježeno novitetom u programu, procesijom s relikvijom sv. Margarete.

Cjelokupan program 10. Pomorske bitke donosi mnoštvo zabave i uzbuđenja, a posebno će veselo biti na Maloj pomorskoj bitki s početkom u 18 sai- progamu za djecu koji će donijeti neke nove i još zabavnije sadržaje poput potrage za blagom i gusarskog broda na napuhavanje. U sklopu programa predviđen je i izlet na Risnjak u organizaciji Planinarskog društva Bakar.

U bitki koja počinje u 22 i 30 sata sudjeluju tri stara jedrenjaka opremljena pirotehničkim sredstvima i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz svih dijelova Hrvatske u svojstvu branitelja grada. Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova sa obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke je zajamčena. Ovaj impresivan prizor upotpunit će i školski brod “Kraljica mora”  te ratni brod Hrvatske ratne mornarice, tradicionalni gosti na Pomorskoj bitki.

Netom nakon bitke mnoštvo posjetitelja okupljenih na rivi svake godine s nestrpljenjem očekuje vatromet za pamćenje. Zahvaljujući Pirotehnici Mirnovec vatromet će i ovo ljeto obasjati Bakar i njegov zaljev na spektakularan način, a potom će uslijediti  dobra zabava na Žalu ribara uz koncert grupe Vigor te grupe Point. Koncert počinje u 23 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari