(FOTO, VIDEO) U Rijeci nesvakidašnji umjetnički događaj! Otvara se izložba velikog modernista Marca Chagalla

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Danas je na konferenciji za medije najavljena izložba velikog bjelorusko-francuskog modernista Marca Chagalla, prva tog tipa u našem gradu.

Izložba će se moći posjetiti od 6. lipnja do 4. rujna ove godine u Galeriji Kortil, u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a organizirana je u suradnji s Rebel Kolektivom.

Izložbu su najavili ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, partnerice projekta Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić iz Rebel Kolektiva te voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Postav je svojevrsna retrospektiva Chagallovog stvaralačkog grafičkog opusa koji se proteže kroz dugih 65 neumornih kreativnih godina, od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina 20. st. Osim zahvaćanja zaista impresivnog stvaralačkog vijeka čuvenog Chagalla, zanimljivost riječke zbirke ogleda se i u prikazivanju posljednjeg umjetnikovog grafičkog djela, urađenog netom prije njegove smrti. Iako su možda neki kulturni znalci izložbu ovog romantičnog modernista već pogledali u Rovinju i Zadru, njihova umjetnička znatiželja neće nipošto biti narušena jer riječka kolekcija sadrži velik broj još neprikazanih radova.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U vlasništvu različitih europskih kolekcionara, riječki će postav predstaviti niz litografija, bakroreza i drvoreza, crteža te memorabilija gdje će umjetnički znatiželjnici imati priliku uživati u umjetnikovom vječnom služenju ljubavi u svim njezinim oblicima, jezicima i licima. Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegovu umjetnost  – Bellu Rosenfeld, opijenost imanentnošću božanskog, vjernost rusko-židovskim korijenima, sjetno milovanje motiva rodnog  Vitebska ili pak nadahnutost kreativnim nabojem pariške vreve, ispreplitat će se u samo Chagallu svojstvenom snoviđenju kroz izložene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Egzodusa, Homerove Odiseje, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Na izložbi se, uz domaću publiku, očekuje i veliki broj turista koji u sve većem broju posjećuju Rijeku te se ulažu posebni napori u promociju kroz turističke kanale. Kao grad s najvećim hodočasničkim središtem u ovom dijelu Hrvatske, očekuje se i poseban interes posjetitelja iz područja vjerskog turizma zbog dijela postava posvećenog biblijskim motivima i ikonografiji starog zavjeta.

Jolanda Todorović voditeljica galerije, Edvin Liverić ravnatelj HKD-a, organizatorice izložbe Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić.
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Riječka publika uoči 2020. godine i preuzimanja titule Europske prijestolnice kulture s pravom ima velika očekivanja od osnaživanja kulturne ponude grada, a ova je izložba definitivan korak u tom smjeru i najava jakih programa za prijestolničku godinu, ali i one nakon nje. Uz izložbu će biti organizirana i razna popratna događanja te posebne pogodnosti za Riječane o čemu će na vrijeme biti obaviješteni.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Marc Chagall: Colours of Love, naslov Chagallove riječke bajke, trajat će tijekom cijelog ljeta, svakoga dana,  od 10 do 22 sata, uključujući vikende i praznike. Ulaznice, koje će se moći kupiti na ulazu u  Galeriju Kortil, prodavat će se po sljedećim cijenama: odrasli – 70 kuna, umirovljenici (65+) – 55 kuna, studenti – 55 kuna, djeca (do 14 godina) – 35 kuna, obiteljska ulaznica – 180 kuna te grupe (+10 osoba) – 50 kuna. Izložbu je također moguće pogledati uz stručno vodstvo na raznim jezicima i prilagođeno svim uzrastima. Informacije o izložbi i najave grupa na broj mobitela +385 (0)99 239 1404.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Između cirkuskih akrobata, čarobnih pariških veduta, čeznutljivih ljubavnih pogleda, lebdećih pijetlova i sanjivih osmjeha, s nestrpljenjem vas očekujemo u Galeriji Kortil Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, navodi se u priopćenju.

Izložba će biti otvorena tri mjeseca. U galeriju u kojoj se Chagallova djela tek postavljaju, zavirila je Maja Brkljača.

Više u VIDEOPRILOGU: