(FOTO & VIDEO) SLAVLJE U HKD-u NA SUŠAKU: Riječki glazbenik Davor Tolja proslavio 40. godina karijere!

Sinoć je bilo svečano u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Naime, jedan od najtalentiranijih riječkih kompozitora, Davor Tolja proslavio je 40. godina svoje glazbene karijere te svoj 61. rođendan

Glazbenik koji je započeo svoju karijeru 1979. godine s grupom Vrijeme i zemlja, a nastavio u osamdesetima s megapopularnom grupom Denis&Denis koju je osnovao zajedno s Marinom Perazić, sinoć je dostojno sa svojim prijateljima obilježio vrijednu obljetnicu.

Davorov nećak Marko Tolja, Damir Kedžo, E.N.I., Ana Jakšić, Marina Perazić, Edi Kraljić, Joško Serdarušić, Alen Tibljaš samo su neka imena Toljinih prijatelja koja su uveličala njegovu proslavu. Ujedno su to imena s kojima je Tolja radio i za njih pisao pjesme.

 

Zanimljivo je kako je sinoć prvi put na pozornici bio sa svojim nećakom Markom te kako nikada ništa nisu radili zajedno, dok većina ljudi misli da su njih dvoje otac i sin. Marko je pjevao jednu od najljepših Toljinih baladi, pjesmu “Budi tu”.

 

Riječka grupa E.N.I. s Toljinom pjesmom “Probudi me” otišla je na Eurosong 1997. godine te ujedno na velika vrata ušla na domaću glazbenu scenu, sinoć su upečatljivim nastupom podsjetile na nekadašnju popularnost te vidljivo pokazale kako im nedostaje pozornica.

Damir Kedžo otpjevao je “S.O.S. za nas”, pjesmu koju mu je napisao Tolja za Festival dalmatinske šansone. Kedžo je rekao kako je Davor uvijek vjerovao u njega i puno mu pomogao na početku karijere te je počašćen što mu može biti gost na vrijednom jubileju.

Joško Serdarušić osoba je s kojom je Tolja započeo svoj glazbeni put krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u simpho-rock grupi Vrijeme i zemlja. Nakon raspada grupe Tolja je započeo priču s Denis&Denis a Joško je utemeljio još jednu riječku uspješnu grupu Xenia, a sinoć su zajedno izveli najpoznatiju pjesmu spomenute grupe “Troje”.

 

Edi Kraljić bio je treći dio dua Denis&Denis, odlaskom Tolje u vojsku sredinom osamdesetih dostojno zamjenjuje Tolju i nastavlja raditi zajedno s Marinom.

Tolja je napomenuo kako ih veže dugogodišnje prijateljstvo te glazbeni rad koji je kad su njih dvoje ostali u grupi nekima bio i malo čudan, aludirajući na homoseksualne aluzije koje su kod nekih izazvali svojim tadašnjim imidžem i pjesmama. Zajedno su otpjevali pjesmu “Bio sam dijete” s vrlo uspješnog zajedničkog albuma “Budi tu” iz 1988. godine.

 

Ipak, najveća zvijezda večeri, legendarna Marina Perazić osvojila je pozornicu i otpjevala najpoznatije pjesme iz razdoblja riječke grupe kao što su “Program tvog kompjutera”, “Soba 23”, “Voli me još ovu noć”, “Oaze snova”.

Isto tako, novi Toljin glazbeni projekt, grupa Whiteheads čiji su članovi također bili prisutni i zajedno izveli staru Toljinu pjesmu “Inspiracija” potvrdivši i kako se u poznim godinama može zvučati nabrijano rockerski.

Jadranka Čubrić, savjetnica HGU-a i počasna Predsjednica HGU-a Primorsko-goranske županije, uručila mu je godišnju nagradu Hrvatske glazbene unije za doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni, a povodom 40 godina umjetničkog rada.

Istim povodom, uoči početka koncerta, primio je i plaketu Hrvatskog društva skladatelja koju mu je uručio skladatelj Zrinko Tutić s kojim ga veže 40-godišnje prijateljstvo.

Osim toga, pripalo mu je i posebno priznanje Croatia Recordsa za izuzetan doprinos diskografiji koje mu je uručila Iva Vianello, glazbena urednica u Croatia Recordsu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari