SCENA TE ČEKA

Osvanula je Facebook grupa koja bi mogla ojačati riječku rock scenu

FOTO: RiRock

U jeku pandemije koronavirusa shvatili smo da kreativnost ili jest ili nije, i da će samo pravi kreativci i u lošim vremenima pronaći sjaj. O tome je li Rijeka i dalje pravi rockerski grad ili je to samo finta koju pokušavamo i dalje prodati polemizira se godinama. No, onome tko prati riječku rock scenu, teško je ne primijetiti koliko se mladih dobrih bendova iznjedrilo u zadnje vrijeme. Donijeli su sa sobom i novi prizvuk rocka koji može smetati – kako je veliki gitarist benda Skunk Anansie lijepo i kroz smijeh primijetio – samo starcima

Bilo bi, unatoč tome, glupo tvrditi da je riječka rock scena onakva kakva je bila 80-ih ili 90-ih godina iz vrlo jednostavnog razloga – nema dovoljno publike. Mladi bendovi ne uživaju onakvu podršku kakvu bi trebali imati i koliko god da se ekipa RiRocka trudila promovirati mlade bendove nekako i nisu uspjeli dokazati starijoj rock populaciji da i među mladima ima ˝dobrog mesa˝. Možda bi baš to nova Facebook grupa mogla promijeniti. Naime, ekipa RiRocka ne miruje ni u doba korone pa je ovih dana osvanula grupa „Ri Rock scena“ kojoj je cilj povećati vidljivost rada riječkih glazbenika i organizacija, pojačati naviku konzumiranja alternativne riječke glazbene kulture te odati počast utemeljiteljima i pobornicima riječkog rocka.

„Ideja za pokretanje neke platforme za promociju Ri Rock scene postoji već duže vrijeme.
Naime, prije par godina na našoj službenoj web stranici postojao je odjeljak za bendove i glazbenike  gdje su imali priliku poslati nam svoje pjesme, slike i biografije, a korisnici na jednom mjestu saznati sve o istima i slušati njihovu glazbu putem Ri Rock Jukeboxa.  Zbog slabog odaziva ta ideja nije zaživjela jer su bendovi već imali svoje Facebook stranice za promociju. Nakon što je Facebook  promijenio pravila  tih stranica, gdje korisnici vide samo 1% sadržaja, vidljivost bendova je pala. U tom trenutku Facebook grupe postaju novo mjesto on-line okupljanja glazbenika i ljubitelja glazbe. Sada, u doba pandemije gdje glazbofili ostaju doma i koriste on line sadržaje, na sastanku Udruge Ri Rock došlo je do odluke da „restartamo“ jednu od naših starih grupa za promociju rada udruge i pretvorimo je u platformu nazvanu Ri Rock Scena, a naš community radio pod nazivom Radio Roža postane „zvijezda vodilja“ u promociji iste“, priča nam dopredsjednik Udruge RiRock Vinko Golembiowski.

U grupi se može naći sve – od nove glazbe riječkih bendova do povijesnih plakata i možda bi baš ta uzavrela energija koja se stvorila u grupi prisjećanjem starih vremena mogla otvoriti vrata mladim bendovima.

„Moram reći da smo se iznenadili količinom pozitivnih reakcija. Velik broj ljudi šalje nam poruke podrške.  Zahvaljuju se što ponovno postaju dio scene i kroz druženje prisjećaju na koncerte i festivale. Uz to dobivaju informacije o glazbi, saznaju za bendove za koje nikad nisu čuli i imaju na uvid veliki opus naše riječke alternativne scene. Koliko znamo socijalne mreže su većinski zabavnog karaktera, kao i ova grupa, ali uz druženje i zabavu ipak ima naglasak na promotivni, edukativni, povijesno kronološki te retrospektivni sadržaj riječke glazbene scene. Tako u grupi pronalazimo povijesne plakate, ulaznice, akreditacije i sav materijal održanih događaja u Rijeci, video spotove i singlove, informacije o glazbenicima, platforme za promociju scene, vijesti te rasprave o glazbi. Za glazbenike nudi jedan opušten način kako doći do željene publike“, kaže Vinko.

Grupa će u budućnosti nuditi najave koncerata i festivala, promociju rada glazbenih udruga i organizacija te izlaske novih singlova, albuma i slično. Tu „uskače“ Radio Roža kao community radio Udruge Ri Rock koji kroz grupu nudi glazbenicima promociju na radiju te će ubrzo ponuditi i top listu novih singlova za koju će članovi grupe moći glasati te tako pojačati vidljivost scene.

„Ovim putem pozivamo sve glazbenike i organizacije iz Rijeke i okolice da u grupi promoviraju svoj rad, a Radio Roži pošalju vijesti i glazbene materijale na: radio.rozari@gmail.com“, ističe Vinko.

Jedna grupa nije dosta

Ekipa RiRocka mislila je i na metalce pa su osnovali i grupu naziva ˝Metalci Rijeka˝koja je u samo nekoliko dana prikupila preko 400 ljubitelja metal glazbe. A za mlade bendove osnovana je grupa „Ri Rock Glazbeni Oglasnik“ u kojoj mladi bendovi dolaze do važnih informacija o glazbenoj opremi.

„Ljubitelji heavy metala poznati su po svojoj velikoj podršci ovog glazbenog žanra, što nas je poguralo da osnujemo Facebook grupu Metalci Rijeka. Tu je ponovno uskočila Radio Roža koja je ponudila zasebnu emisiju posvećenu heavy metalu o čijem imenu će kroz anketu odlučiti baš članovi ove grupe kako bi dobili osjećaj uključenosti. Također Radio Roža ima ideju pokrenuti dodatnu emisiju posvećenu Punk glazbi Rijeke“, priča nam Vinko.

Uz ovu grupu prije par godina pokrenuta je i grupa Ri Rock Glazbeni Oglasnik. Osnovana je s idejom podrške glazbenicima u kojoj isti mogu slobodno trgovati, izmjenjivati te dolaziti do informacija o glazbenoj opremi.

„Pozivamo sve ljubitelje Ri Rocka da se pridruže grupama, sudjeluju, djeluju i ostanu dio Ri Rock scene koja će nakon ove epidemije ponovno zaživjeti te tako pomognu Udruzi Ri Rock i drugim organizatorima, da i dalje nastave svoju borbu s vjetrenjačama u održavanju Ri Rock glazbene kulture“, poručuje Vinko.

Bojana Guberac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari