ISPALA U POLUFINALU

ANALIZA Zašto Albina nije prošla, je li nedostajao dobar PR?

Idi na originalni članak
Sreenshot

Zgražanje zbog ispadanja naše predstavnice na Eurosongu Albine ujedinilo naciju kao rijetko kad

Oglas

Ne samo premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, već je zgražanje zbog ispadanja naše predstavnice na Eurosongu Albine ujedinilo naciju kao rijetko kad, pišu Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ali pravo je pitanje zašto Albina nije prošla? Je li to zbog sustava glasanja? Jesu li pjesme bile preslične? Je li problem bio loš PR? Jer, neki su bili šokantni za vjernike, neki su govorili o svojoj bolesti, neki o svom neodređenom rodnom identitetu, neki o teškom životu, i izbjeglištvu, pa priča o lijepoj curi koja pjeva u crkvenom zboru nije odjeknula.

Zašto je ispala?

Je li falšala? Jesu li plesači bili prespori? Jesu li se velike sile urotile protiv male Hrvatske ili je nešto deseto? Nacija s 4 milijuna izbornika postala je nacija s 4 milijuna Eurosong stručnjaka.

“Meni je to skroz glupo jer mislim da su neke države radile neke stvari da bi dobile više glasova”, kaže Zagrepčanin Nikola Marić.

“Mislim da je nepravedno ispala jer je trebala umjesto Belgije proć jer mi Belgijin nastup nije bio za Eurosong”, kazala je Splićanka Ivana Galešić.

“Iznenadio me neulazak, nastup je bio vrlo korektan, vrlo je bilo karizmatična, ugodna, mislim da je trebala proći”, kaže Riječanka Sanja Ćosić.

Kladionice su predviđale visok plasman

Ali nije. Tot zins finalu u Rotterdamu. Kladionice su joj predviđale visok plasman, stvarala s euforija kao da igra reprezentacija, Hrvatska se nadala, ali Albina nije ušla u top 25.

“Ljudi, nemojte bit tužni, nemojte bit razočarani, jer mi nismo, ne znam, možda su oni, ali ja sam stvarno super, i ja vam stvarno sa sigurnošću kažem da mi, stvarno, u zadnjih par godina nismo imali ovakav nastup, mi smo se toliko trudili, mi smo bili brutalni”, poručila je danas Albina Grčić.

Internet tuguje

Ne tuguje Albina, ali tuguje internet. Šok, nepravda, pljačka stoljeća, dno dna.. O našoj predstavnici i nepravdi koju je doživjela toliko se tvitalo, komentiralo i sheralo da je postala popularna tema na Twitteru u Americi, ali i u Hrvatskoj. Počeli su se i skupljati potpisi za prebrojavanje glasova.

“Bio je to jedan lijepi nastup jedne vedre osobe. A što reći, lipa je ka Split, ne znam zašto nije ušla u finale”, kazao je bivši urednik zabavnog programa HRT-a Aleksandar Kostadinov.

Severina je sa Štiklom 2006. osvojila 12. mjesto. Slaže se s većinom – Albina je trebala pobijediti. Seve poručuje: To dite je rođeno za pozornicu.

Laseri, eksplozije, prskalice sve samo ne pjesma. Eurosong je postao Euroshow, smatra Doris Dragović. Splitska pjevačica kaže da je za Albinu ovo odskočna daska i da se Hrvatska prikazala u dobrom svijetlu.

Teško se nositi s mašinerijom

Teško se tako nositi sa mašinerijom na Eurosongu i to je najveći problem, smatra iskusni hrvatski menadžer. “Mi de facto dolazimo sa Golfovima, Renaultima 4 i takvim kolima u bitku protiv BMW-a i Mercedesa. Po meni je nastup bio dobar, u jednom momentu na njezinom sam licu vidio nekakav strah, a kod plesača sam vidio da su malo ukočeni, ja sam to imao s ETevcima pa znamo o čemu pričam”, kazao je estradni menadžer Zoran Škugor.

Kako smo prolazili ranije?

Na Eurosongu smo najbolje prolazili devedesetih. 1995. s Nostalgijom grupa Magazin je u Dublinu osvojila 6. mjesto. Iduće godine Sveta ljubav Maje Blagdan došla je do 4. mjesta, a naša predstavnica je rekorderka po najvišem tonu koji je itko otpjevao u povijesti natjecanja.

1998. Danijela Martinović osvojila je 5 mjesto s pjesmom Neka mi ne svane. 4. mjesto 1999. u Jeruzalemu ponovila je Doris Dragović s pjesmom Marija Magdalena i to je naš najbolji plasman u povijesti.

Nakon toga nismo imali tako dobre rezultate. 2000. Goran Karan bio je 9. s pjesmom Ostani, a 2002. Vesna Pisarović i osvojila je 11 mjesto u Tallinu. Od 2017. nismo ušli u finale Eurosonga, a tada je Jacques Houdek s pjesmom na talijanskom i engleskom My Friend osvojio 13 mjesto.

Nedostajala je PR priča?

Izvršni urednik Tportala podsjeća i da je 2012-te jedna pjesma zbog povrede pravila zaštite marke, umalo izbačena s Eurosonga jer je imala Facebook u naslovu, pa je možda i sad ime društvene mreže Tick-Tok nekome zasmetalo. A nedostajala je PR priča.

“Zadnjih  20 godina je možda bilo dovoljno napraviti nekakav eksces, nekakav etno, nešto čudno, sada uz to moramo imati nekakavu priču”, kazao je izvršni urednik Tportala Bojan Stilin.

Njih ne biste htjeli vidjeti u mraku, čudovišni kostimi bili su prava revolucija. Na pozornici Eurosonga 2006. donijeli su  finskom rock/metal bend pobjedu. Kokodakala je Netta. Pjesma koja slavi žene vratila je Eurosong u Izrael.

“Hrvati su eto pustili priču kako je Albina pametna kako je vrijedna, ali tu još nešto fali”, kaže Stilin.

Ništa nije falilo Conchiti. 2014. u elegantnoj haljini na pozornicu je izašla s bradom. Austrijska drag queen odnio je pobjedu u Danskoj.

Dobrih PR priča bilo je i ove godine. “Švedski predstavnik ima zanimljivu priču. On je došao iz Konga, bio je izbjeglica, mijenjao je obitelj i roditelje. Norveški predstavnik borio se s nekoliko psihičkih slomova, Ciparska predstavnica napravila je pravi skandal s pjesmom el diablo”, kaže Stilin.

Hoće li u Rotterdamu pobijediti dobra priča ili još bolja pjesma – saznat ćemo u subotu.

Exit mobile version