BRAVO! Ženska klapa Kastav osvojila zlatnu medalju na 9. Svjetskim Zborskim igrama u ruskom Sočiju

Iznimnim uspjehom na ovoj manifestacijii ženska klapa Kastav je u najboljem mogućem svjetlu još jednom izvan granica naše domovine predstavila bogatu hrvatsku glazbenu i kulturnu baštinu

Ženska klapa Kastav osvojila je zlatnu olimpijsku medalju na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games – 9. Svjetske Zborske igre na kojoj je od 6. do 10. srpnja ove godine u ruskom gradu Sočiju, kao jedina predstavnica Hrvatske, sudjelovala pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, javljaju iz Klape Kastav.

Iznimnim uspjehom na ovoj manifestacijii ženska klapa Kastav je u najboljem mogućem svjetlu još jednom izvan granica naše domovine predstavila bogatu hrvatsku glazbenu i uopće kulturnu baštinu te dosege kulturno – umjetničkog stvaralaštva.

soči1

Svoj novi veliki uspjeh na svjetskoj zborskoj i glazbenoj sceni Klapa je ostvarila u kategoriji C27 – Folklor a cappella izvevši repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa: Galiotova pesan (glazba: Krešimir Magdić, stihovi: Vladimir Nazor), Uljenica moje matere (glazba: Mojimir Ćaćija, stihovi: Slavko Govorčin), Naranča (glazba: Elvis Stanić, stihovi: narodni, aranžman: Joško Ćaleta) i Daleko je (glazba i stihovi: Tamara Obrovac).

soči3

Konkurencija ženskoj klapi Kastav u natjecateljskoj kategoriji bila je iznimno jaka, a nastupilo je 37 zborova iz 12 zemalja čitavog svijeta: Australija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kina, Makao, Namibija, Rumunjska, Rusija, Španjolska i Venezuela, pri čemu su Kastavke jedine branile boje naše zemlje.

soči2

Na 9. Svjetskim zborskim igrama, u 29 različitih natjecateljskih kategorija, nastupila su 282 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta.

U sklopu programa sudjelovanja na 9. Svjetskim zborskim igrama, ženska klapa Kastav je od 10. do 13. srpnja gostovala i u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi koje je zajedno s Umjetničkom i glazbenom školom Balakirev i Metodičkim kabinetom gradskog Odjela za kulturu Moskve organizirala cjelovečernji koncert Klape. On je upriličen 12. srpnja u Orguljskoj koncertnoj dvorani spomenute škole i to u okviru Konferencije voditelja zborova glazbenih škola iz Moskve i još 12 ruskih gradova u kojima škole nose ime Milija Aleksejeviča Balakireva, čuvenog ruskog skladatelja.

soči4

Odlazak ženske klape Kastav na 9. Svjetske Zborske igre ostvareno je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.

Foto: Klapa Kastav

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari