E.N.I. SLAVE 20 GODINA KARIJERE: ‘Vežu nas ljubav prema glazbi i sve što smo skupa doživjele’

Popularni riječki kvartet E.N.I. ove će srijede na Dan žena obilježiti 20 godina karijere velikim koncertom u dvorani Zamet

Kvartet kojeg čine Elena Tomeček, Nikolina Tomljanović, Iva Močibob i Ivona Maričić zajedno je od 1997. godine.

Stasale iz legendarnih riječkih Putokaza, E.N.I. su bile osvježenje na hrvatskoj estradi, a pjesama ”Probudi me”, s kojom su nastupile na Eurovisionu u Dublinu, značila je sjajan početak karijere. E.N.I. su i dalje aktivne – nedavno su objavile novi singl ‘To je moj dan’, a pripremaju i novi album. Djevojke će u srijedu velikim koncertom u Rijeci obilježiti 20 godina karijere, a tim povodom smo porazgovarali s njima.

Evo što su nam otkrile!

Ove godine obilježavate 20 godina glazbene karijere. Koja je tajna vašeg uspjeha da toliko dugo ‘trajete’?

Nikolina: 20 godina karijere proslavit ćemo u Rijeci u Centru Zamet uz naše suradnike, mnoge glazbenike, obitelj, prijatelje i uz našu publiku. Bez svih njih i njihove podrške naša karijera ne bi toliko potrajala. Ipak, mislim i da je voditeljica Putokaza, Miranda Đaković, možda imala dobar osjećaj izdvojiti upravo nas četiri iz zbora Putokazi toliko međusobno različite, a opet slične. Svakako nas vežu ljubav prema glazbi i naše pjesme, sve što smo skupa doživjele, mnogi divni trenuci i mnoge divne suradnje. Iz tih suradnji potekla je ideja i želja da nam se na obljetničkom koncertu na stageu pridruže naši Putokazi, Šajeta, En face, Neno Belan i Fiumensi te grupa Let3. Bit će to divna proslava i poticaj da se i dalje bavimo glazbom i uživamo u njoj.

20 godina prošlo je od pobjede na Dori i nastupa na Eurosongu. Kada danas pogledate nastup – kakve su vam reakcije?

Nikolina: Zaista nisam gledala snimku od povratka iz Dublina do nedavno tj. kad smo započele s probama za obljetnički koncert. Interesantno je vidjeti tu mladolikost, prpošnost i uvježbanost u svakom smislu, vokalno i koreografski. Vesele, nasmijane i neopterećene. Jednostavno ne mogu vjerovati da smo to mi, da sam to ja, da smo imale tako divnu priliku predstavljati Hrvatsku na Euroviziji, da su godine prohujale.

Jesu li vas u to doba ikad uspoređivali sa Spice Girls, s obzirom da su one tada bile najpopularniji ženski bend na svijetu? Ako da – je li vam to laskalo ili vas je nerviralo?

Elena: Spice Girls i E.N.I. su se pojavile na sceni slučajno iste godine, davne 1996. Bilo je za očekivati da će nas uspoređivati, ali nas to nije previše zabrinjavalo. Zapravo nam je bilo dosadno slušati te usporedbe tj. provokacije. Mi smo imale neki svoj đir, one svoj. Da su se bar usporedbe odnosile na globalnu popularnost i njihovu zaradu, haha…

Krenuli ste iz Putokaza. Koliko vam je to pomoglo?

Elena: Putokazi su bili najbolja škola koju smo mogle imati… Tamo smo naučile scenski pokret, pjevanje, općenito ponašanje na sceni. Puno nam je pomogla i voditeljica Miranda koja se ponašala prema nama jako zaštitnički, pogotovo kad smo pobijedile na Dori kao srednjoškolke. Tada nam je rekla da se ne zanosimo i ne letimo previše, da škole i fakultete moramo završiti. I bila je u pravu. To je bila i važna životna škola.

Ostvarile ste i solo karijere. Hoće li one sada biti na čekanju s obzirom da pripremate novi album?

Iva: Neće. Imamo vremena za sve. Turisti su zgotovili svoj prvi album “Human_Esque” koji će vrlo skoro biti objavljen, a pripremamo i promociju.

Ivona: U ovom vrlo intenzivnom periodu čini se da sve funkcioniramo dobro- multitasking nam je uvijek bio jača strana! Ja upravo ovih dana iščekujem izlazak novog singla, pjesme ”Moj dan” na kojem surađujem s Markovskim, riječkim glazbenikom, članom Urban & 4.

Nikolina: Neće, neće. Sve se stiže uz dobru organizaciju. Obljetnički koncert je u srijedu, a već sutradan bit ću u studiju i snimati novu pjesmu.

Jeste li se ikad svađale ili bile na rubu? Koja u tim situacijama bude ‘glas razuma’?

Ivona: Naravno da jesmo, kod nas je kao i u svakoj obitelji! Često se dogodi da su u raspravi dvije ili tri od nas, pa onda ona koja je u tom trenutku na neki način izvan sukoba, postane medijator. A ponekad se sve četiri ne možemo složiti, onda najbolje pomogne to da se par dana ne vidimo 🙂

Neke od vas postale su majke. Koliko vam se život od tada promijenio?

Iva: Mijenja se fokus, posvećenost. I nekad se osjećam kao super žena jer mogu neke stvari hendlati za koje ni sanjala nisam da ću moći. To novo biće daje snagu. Savršeno, ali zafrknuto.

Elena: Kad dođu djeca, stvarno se sve mijenja. Ona postaju prioritet, sve se vrti oko njih, pogotovo sad dok su još malene. Ali, meni to nije teško palo, dapače, uživam u svakom trenutku s njima. Za sve drugo ima vremena, a one neće vječno biti malene.

Imate li svoje dnevne poslove? Čitala sam negdje da je Nikolina učiteljica.

Iva: Radim u OŠ Trsat kao učiteljica hrvatskog jezika. Taj me posao ispunjava jednako kao i pjevanje. Imam izvrsne klince u školi i odličan kolektiv. Bavim se još i pisanjem udžbenika iz Hrvatskoga jezika za osnovnu školu…

Ivona: Ja sam psiholog i sistemski psihoterapeut, radim u Savjetovalištu Udruge Terra, a i u procesu sam edukacije kako bih postala učitelj u Školi za Kibernetiku i sistemsku terapiju.

Elena: Već neko vrijeme radim kao vokalni mentor djeci u kreativno-edukativnom centru Glazbeni vrtuljak. U tom poslu zaista uživam, prenosim svoja znanja koja sam stekla u glazbenoj školi i iskustva skupljana svih ovih godina. Osim toga, studirala sam ekonomiju i turizam pa sam neko vrijeme imala svoj knjigovodstveni servis, a odnedavno sam ušla i u turističke vode.

Nedavno ste izdale novi singl ‘To je moj dan’, a na pomolu je i novi album. Hoće li to biti onaj prepoznatljivi zvuk grupe E.N.I. ili nešto novo, drugačije?

Iva: Nećemo bježati od svog prepoznatljivog zvuka iako smo se s nekoliko posljednjih singlova ponovno približile čistome mekšem popu. U takvom ćemo se tonu vjerojatno zadržati i dalje.

I za kraj, možete li nam otkriti 3 stvari koje nitko ne zna o vama?

Iva: Stvari koje nitko ne zna, nećete saznati ni vi 🙂

Ivona: Ne možemo 🙂

Elena: Pssst, neka nesto ostane tajna 🙂

Nikolina: Ako ih baš nitko ne zna, možda da ih sačuvam samo za sebe 🙂

Sara Markov

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari