U Rijeci će povodom Svjetskog dana migranata svirati Che Sudaka & Gustafi

Koncert će se održati u riječkom Pogonu kulture u petak 21. prosinca s početkom u 20.30 sati

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programski pravac Kuhinja* bilježit će Svjetski dan migranata 18/12 kroz cijeli prosinac.

Posebnim program sastavljen je od diskurzivnog, kulturno-umjetničkog te gastronomskog dijela s velikom glazbenom završnicom – koncertom latinoameričkog sastava migranata Che Sudaka i istarskih veseljaka Gustafa u riječkom Pogonu kulture u petak 21. prosinca s početkom u 20.30 sati.

Za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture Svjetski dan migranata od izuzetne je važnosti jer su migracije, uz vodu i rad, glavna tematska okosnica programa, obzirom da su prepoznate kao jedno od glavnih obilježja grada koje je definiralo njegovu povijest, ali i sadašnjost. Stoga se migracijama bavi i cijeli jedan programski pravac EPK – Kuhinja.

Che Sudaka

Riječki Pogon kulture po prvi put će ugostiti argentinsko-španjolski reggae-ska sastav Che Sudaka formiran početkom 2000-tih u Barceloni od strane uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije.

Ime su dobili po zajedničkom nazivu svih Latinoamerikanaca – Sudake, dok “che” znači prijatelj. Bivši pjevač Mano Negra pomogao im je snimiti prvi studijski album i lansirati sada već vrlo uspješnu glazbenu karijeru.

 

Kad govore o svom stvaralaštvu, članovi grupe navode različite utjecaje i uzore: Los Fabulosos Cadillacs, Todos tus Muertos, Mano Negra, Rubén Blades, Bob Marley, Peter Tosh, Sumo, Cafe Tauba, Manu Chao… “Sin Papeles” (Bez papira/para) njihova je zaštitna pjesma i moto, premda su im i ostale pjesme društveno angažirane.

Gustafi

Već i u samoj najavi, Gustafi su odličan izbor za ovu dinamičnu slavljeničku glazbenu večer.

Ovaj sastav promjenjivog članstva aktivan je od 1980. godine kada su ga u Vodnjanu osnovali Edi i Vlado Maružin, Čedomir Mošnja, Igor Arih i Livio Morosin pod imenom Gustaph i njegovi dobri duhovi. Isprva su svirali kombinaciju novovalne i avangardne glazbe te nastupali na zagrebačkom Muzičkom biennalu 1983., no već 1985. godine, nakon snimljenog prvijenca “V”, okreću se komercijalnijem zvuku i svirkama po pučkim zabavama.

Spajanjem rocka, istarske folklorne glazbe, odmetničke poezije na čakavštini sa zvukom tex-mexa stvorili su jedinstveni glazbeni stil, a velika koncertna aktivnost, brojni hitovi te scenski i vizualni identitet obilježen neformalnošću i spontanošću doveli su ih do vrha hrvatske glazbene scene.

U tijeku je pretprodaja ulaznica ranograbilica po 50,00 kuna putem sustava Entrio https://bit.ly/2F1JsW8 i traje do srijede 7/11. Od 8/11 do 1/12 cijena ulaznice iznosit će 60,00 kn, od 1/12 do 20/12 70,00 kn, a na sam dan koncerta 21/12 ulaznica će iznositi 90,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari