OVE NEDJELJE

Gostovanje u „Zajcu“: Jadranka Đokić i Ugo Korani kao „Majka i dijete“ nobelovca Jona Fossea

Predstava „Majka i dijete“ Istarskoga narodnog kazališta – Gradskoga kazališta Pula gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju 5. studenoga 2023. s početkom u 19.30 sati.

Dramu ovogodišnjeg nobelovca, suvremenog klasika Jona Fossea režirao je Matija Ferlin, a ovo psihološki provokativno, slojevito i snažno djelo scenski otjelotvoruju maestralni Jadranka Đokić i Ugo Korani, oboje višestruko nagrađivani glumci.

„Majka i dijete“ rastvara jedan od najintimnijih životnih odnosa, majke i njena djeteta te publiku vodi na emocionalno putovanje granicama intime i ljubavi. Jedan je od ranijih dramskih tekstova slavnog Jona Fossea, čiji jednostavan ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.

U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.

Pisan prepoznatljivim autorovim stilom, koji karakterizira verbalni minimalizam, tekst „Majka i dijete“, kroz svoje tišine i oklijevanja sugovornika da izgovore bez zadrške ono što zapravo i misle, otvara transgeneracijsku traumu o nespojivosti slobode i obiteljske brige, o pravu na izbor i pravu na ljubav u kojoj je teško odabrati strane ili osuditi osobne odluke.

Prijevod teksta potpisuje Dubravko Torjanac, dramaturgiju Vedrana Klepica, glazbu i dizajn zvuka Luka Prinčić, a dizajn svjetla Elvis Butković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari