MNOŠTVO NOVIH PROGRAMA

HKD na Sušaku najavio novu sezonu i novo vodstvo Galerije Kortil

Hrvatski kulturni dom na Sušaku u novu sezonu kreće uz mnoštvo novih programa, dobro poznate kućne programe od kojih će neki doživjeti promjene, međunarodne suradnje i gostovanja te od ove sezone i novo vodstvo Galerije Kortil.

Programe su na konferenciji za medije najavili ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić i koordinatorica programa u HKD-u Jelena Tondini.

Scenski programi

Nova sezona kreće 4.9., a rujan u HKD-u slobodno se može nazvati i festivalskim mjesecom jer nas očekuje njih čak tri. Mjesec i sezonu otvara festival suvremenog plesa i cirkusa Periskop, a na svom rasporedu u HKD-u nudi pet predstava i jednu radionicu. Slijedi History Film Festival koji se održava na više lokacija, a u posebnom dijelu svog programa u HKD-u posvećuje se vezama glazbe i filma – uz glazbene dokumentarce. Europski festival suvremenih kazališnih praksi Tranzit u rujnu nudi istraživački lab, radionice, predavanja i predstavljanja radova nastalih tijekom rezidencije umjetnika u Rijeci.

Na HKD-ovoj će se pozornici ponovno moći gledati cijeli niz humorističnih, dramskih i plesnih predstava, monodrama, stand upova, a od gostovanja koje valja istaknuti prva je humoristična predstava Ništa im neće bit’ Kazališta Moruzgva 21.9., s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem koji briljiraju u glavnim ulogama ove komedije koja se bavi s ljubavi, odnosima i novim počecima. Tu je i Kazalište Planet Art Marka Torjanca koje u posljednja tri mjeseca ove godine u HKD-u gostuje s čak četiri svoje predstave – Ljubavna pisma, Posljednja Freudova seansa, Ritina škola i Tko je ovdje lud?

U listopadu će HKD biti domaćin godišnjeg sastanka europske plesne mreže Aerowaves, u sklopu kojeg u Rijeku dolazi pedesetak plesnih profesionalaca, koji će u četiri intenzivna dana izabrati 20 najboljih mladih koreografa, od njih 620 prijavljenih na Aerowavesov natječaj za Twenty24 umjetnike. Odabrani umjetnici dobivaju logističku i financijsku potporu mreže te im se otvaraju vrata brojnih kazališnih kuća diljem Europe. U sklopu ovog sastanka bit će prikazane i dvije atraktivne predstave, koje će biti otvorene i za javnost – Graces Silvie Gribaudi 23.10. i SCREENAGERS Vol.2 Giuseppea Chica i Barbare Matijavić 25.10. Silvia Gribaudi dolazi uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, a SCREENAGERS Vol.2 uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti koji su pokrenuli Francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, Francusko Ministarstvo kulture i Francuski institut.

Kućni programi

Tradicionalni HKD-ovi programi, Božićni koncert i koncert za Valentinovo su u visokoj pripremi, po već iskušanom receptu – za blagdansku atmosferu pobrinut će se jedan od poznatih riječkih vokalista, ove godine to je Boriš Štok, a za Valentinovo HKD najavljuje popularno novo ime hrvatske estrade Niku Turković. Koncertnim naslovima se pridružuje i istarska željezna lady Tamara Obrovac koja će u HKD-u nastupiti na Dan žena.

Od kućnih programa, dalje, i sve jače, ide festival suvremenog plesa Port od Dance koji se planira za datume 13.-19.5. i donosi selekciju recentnih domaćih i europskih plesnih ostvarenja, ali i predstava u virtualnoj stvarnosti.

Festival Porto Etno u 2024. godini će, nakon sedam godina postojanja, doživjeti i neke promjene – osim preseljenja na novi datum krajem lipnja, očekuju ga i neke konceptualne promjene, a za sljedeću godinu je organizacija u lovu i na jedno zaista veliko ime svjetske estrade, uz pomoć mreže MOST, čiji je HKD član.

HKD klub i Lektira u HKD-u

Nakon uvođenja na početku prošle sezone, program vjernosti u kulturi HKD klub prikupio je puno veći broj članova od planiranog pa se njegove aktivnosti punom snagom nastavljaju i dalje. Članstvom u ovom klubu HKD nagrađuje svoje vjerne posjetitelje za njihove dolaske na izvedbene i likovne programe, omogućuje im popuste za pojedine programe te informira članove o svim događanjima u HKD-u. Sljedeći korak koji se planira za HKD klub je digitalizacija, tj. prebacivanje na beskontaktne digitalne kartice.

U novoj sezoni nastavlja se još jedan program razvoja publike, Lektira u HKD-u koji za cilj ima približavanje izvedbenih umjetnosti školarcima kroz prikazivanje predstava koje su dio nastavnog programa, kako bi učenicima dolazak u kazalište učinili i zanimljivim i korisnim. Program će se provoditi u suradnji s riječkom Akademijom primijenjenih umjetnosti, studijem Gluma i mediji.

Galerija Kortil – novo vodstvo za novu sezonu

Nakon sjajnih 26 godina postojanja, odlaskom u mirovinu svoje prve voditeljice Jolande Todorović Galerija Kortil je od 1.9. dobila novu voditeljicu Ivanu Lučić.

Do kraja 2023. godine Kortil će ponuditi još 6 izložbi, dok je javni poziv za predlaganje izložbenih programa u Galeriji Kortil u 2024. godini još aktualan, a rok za slanje prijedloga je do 11. rujna.

Izložbom Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka 4.9. započinje nova sezona i u ovom izložbenom dijelu HKD-a. Autor izložbe je Velid Đekić, dizajner plakata Mladen Stipanović, a izložba će ponuditi cjelokupnu povijest riječkog rocka na jednom mjestu, počevši od sredine pedesetih godina 20. stoljeća i prateći ga u ključnim trenucima sve do današnjih protagonista koji mu obećavaju novu budućnost. Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, a tijekom izložbe u Kortilu će se prikazivati filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana, Dugosvirajući rock te Rock bozon.

Krajem rujna slijedi Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki Stanislava Habjana te novo izdanje Glowing Globea pod nazivom Changes and Chalenges u suradnji s Centrom za inovativne medije – APURi Sveučilišta u Rijeci. Očekuje nas, kao i svake godine, suradnja s Veleposlanstvom Republike Italije na izložbi Mediterranea povodom Dana talijanske kulture, izložba autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman, a na samom kraju godine u Kortilu će izlagati Andrej Kurtin i Želimir Hladnik, autori dobitnici Nagrade Kortila na 76. godišnjoj izložbi HDLU-a Rijeka.

Međunarodne suradnje i virtualna stvarnost

Osim sudjelovanja u aktivnostima plesne mreže Aerowaves, od međunarodnih suradnji u novoj sezoni HKD nastavlja svoj rad i u regionalnoj plesnoj mreži Pan Adria, a početkom nove godine kreće i projekt MovingBalkans za koji je HKD, zajedno s još 17 europskih partnera, dobio potporu fonda Kreativne Europe u sklopu Europske unije. Osim razmjene plesnih predstava, HKD-ova uloga u ovom projektu bit će snimanje i distribucija odabranih predstava u virtualnoj stvarnosti, nakon višegodišnjeg iskustva stečenog u ovom polju kreativnih instrustrija.

HKD svoju virtualnu stvarnost od ove godine širi i na djecu, a putem projekta Ruksak pun kulture Ministarstva kulture i medija RH čini to i izvan Rijeke – s predstavom Francis Footwork i radionicom Kreativne plesne priče HKD gostuje u školama u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Hrvatske. Ista VR predstava i radionica bit će dostupna i riječkim mališanima, u sklopu programa Brdo kulture koje u listopadu organizira Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Volonterski program

Volonterski program će i na jesen nastaviti provoditi aktivnosti. HKD-ovi volonteri u kulturi pružit će organizacijsku podršku programima koje će organizirati ustanove u kulturi i izvaninstitucionalna scena, ali i sami organizirati i provoditi radionice namijenjene volonterima i učenicima riječkih osnovnih škola. Do kraja godine volonteri su već angažirani na nizu događanja i projekata: na izložbi oldtimera u Exportdrvu, Reviji lutkarskih kazališta, sudjelovat će u preseljenju knjižnične građe u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka te na manifestaciji Zimska priča iz Benčića. Održat će se niz kreativnih i reciklažnih radionica, nastavlja se suradnja s osnovnom školom Centar, a Međunarodni dan volontera proslavit će se brojnim aktivnostima u Križanićevoj ulici u Malom HKD-u – novom volonterskom centru.

Sve aktualne programe u HKD-u na Sušaku i Galeriji Kortil moguće je pronaći na stranici www.hkd-rijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari